Revenirea lui Trump la Casa Albă nu va slăbi NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins miercuri temerile privind o posibilă slăbire a Alianței Nord-Atlantice în cazul realegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA).
Într-un interviu acordat postului american CNN, Stoltenberg a subliniat că nu crede că o a doua președinție Trump ar periclita apartenența SUA la NATO sau angajamentul acestora față de alianță.
Secretarul general a menționat că Statele Unite vor rămâne un aliat solid în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, deoarece aceasta este în interesul SUA.
„Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat ferm în NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, întrucât aceasta este în interesul SUA”, a apreciat secretarul general într-un interviu acordat CNN.
Principalul reproș al lui Trump era nivelul de contribuție
Stoltenberg a susținut că, în timpul președinției acestuia, principalul reproș al acestuia a fost că aliații europeni contribuie insuficient la bugetul NATO. El a insistat asupra creșterii cheltuielilor de apărare ale acestora.
„Am colaborat cu el patru ani şi l-am ascultat cu atenţie, pentru că principala lui critică a fost că aliaţii din NATO cheltuie prea puţin pentru NATO”, a indicat în interviu Stoltenberg, care a insistat pe lângă statele membre să-şi sporească cheltuielile de apărare şi observă acum că tot mai multe dintre aceste state şi-au crescut bugetele militare.
„Aşadar, mesajul dinspre SUA că aliaţii europeni trebuie să sporească (cheltuielile militare) a fost înţeles şi ei chiar se mişcă în direcţia corectă”, a remarcat Stoltenberg.
În legătură cu situația din Ucraina, secretarul general al NATO a subliniat eforturile alianței de a oferi sprijin solid în războiul acestei țări cu Rusia. Stoltenberg a menționat că, în colaborarea cu Trump pe durata președinției acestuia, mesajul privind necesitatea creșterii cheltuielilor militare ale statelor membre a fost receptat, iar multe dintre acestea și-au majorat bugetele militare.
Donald Trump critică aliații europeni din cadrul NATO. El se îndoiește că aceștia ar interveni în apărarea SUA în caz de atac.
Totodată, fostul președinte american dezaprobă politica actuală a administrației Biden privind sprijinul acordat Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia.
Trump este „nepotrivit” pentru a fi președinte
Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, l-a numit pe Donald Trump un om care se centrează pe propria persoană. În noua sa carte de memorii, Bolton spune că Trump și-a pedepsit dușmanii.
Bolton, care a lucrat la Casa Albă a lui Trump în 2018 și 2019, l-a acuzat pe candidatul republican la președinția SUA că nu are:
- nicio filozofie politică
- o perspectivă politică coerentă
Dacă va fi reales, Trump:
- ar putea părăsi alianța de securitate NATO
- ar putea reduce sprijinul acordat Ucrainei în pofida invaziei Rusiei din 2022
- ar putea încuraja China să blocheze Taiwanul
- ar putea urmări izolaționismul
„Trump nu este apt să fie președinte”, a scris Bolton în noua prefață la „The Room Where it Happened”, relatarea sa despre cele 17 luni petrecute în calitate de consilier pentru securitate națională al lui Trump. „Dacă primii săi patru ani au fost răi, al doilea patru va fi și mai rău”.
„Lui Trump îi pasă cu adevărat doar de răzbunare pentru el însuși, iar acest lucru va consuma o mare parte dintr-un al doilea mandat”, a scris el în avanpremiera ediției broșate a memoriilor sale, care a descris o imagine sumbră a Americii în timpul unui al doilea mandat Trump.
Bolton a spus că a crezut în mod eronat că sarcinile funcției îl vor disciplina pe președinte. În realitate, el l-a găsit pe fostul președinte consumat de interese personale.
El a argumentează că fostul preșdinte american ar putea să nu urmărească politici conservatoare dacă va fi reales. El este venerat de dreapta pentru că a numit judecători la Curtea Supremă. Ei au anulat hotărârea Roe vs. Wade din 1973. Legea a recunoscut dreptul constituțional al femeilor la avort.