Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat recent că medicii stomatologi din România vor primi scrisori de informare din partea Fiscului pentru a declara toate veniturile.

Președintele ANAF se uită în gura dentiștilor. Stomatologii din România, vizați de controalele Fiscului

Mai mult, acesta le cere românilor care merg la dentist să ceară bonuri fiscale pentru fiecare consultație sau implant pe care îl fac.

„NU ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Discutam cu directorii mei o informare că există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus.

Vom încercam să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanismul de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”, a declarat Lucian Heiuș, potrivit Mediafax.

De asemenea, acesta atrage atenția că și pacienții trebuie să solicite bon fiscal, „așa cum este normal când plătesc sume de bani”.

De asemenea, șeful Fiscului a mai explicat că există un grad mare de neconformare a declarării veniturilor în rândul celor care închiriază locuințe „cu ziua” prin intermediul platformelor online.

„Este un fenomen, iar aici suntem în discuții avansate pentru a încerca să găsim mecanisme pentru a încerca să descoperim și pe cei care închiriază cu ziua prin platforme, pentru că și acolo există un risc de neconformare la declararea veniturilor”, a mai spus Lucian Heiuș.

Sume suplimentare de impozitat de aproape un miliard de euro, descoperite de ANAF în 2022

În primele zece luni ale acestui an, Inspecția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a depistat sume suplimentare de impozitat de aproape un miliard de euro.

Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunțat miercuri, 9 noiembrie 2022, că în primele zece luni ale acestui an verificările făcute la marii contribuabili şi la contribuabilii mijlocii de către inspectorii antifraudă ai Fiscului au dus la depistarea de sume suplimentare de impozitat de un miliard de euro.

Acesta a reamintit că, de când a preluat funcția de conducere a Fiscului, a cerut ca verificările inspectorilor fiscali să nu se mai axeze pe micii contribuabili şi să nu „închidă ochii” la marea evaziune fiscală.

„Noi, ca şi ANAF, sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de șase miliarde de euro. (…) De fapt ANAF-ul, principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecția antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală”, a explicat, miercuri seară, Lucian Heiuș.

Președintele ANAF a spus, de altfel, că acțiunile de verificare a persoanelor fizice care dețin averi mari sunt „marginale”.