Tema serii fiind „Stop food waste” (Opriţi risipa alimentara), concurenții de la „Kitchen Battle” au fost nevoiți să gătească cu ingredientele ce au rămas în stock. A fost o misiune cu adevărat dificilă din punctul meu de vedere, însă nu am fost câtuși de puțini dezamăgiți! De îndată ce ne-am așezat la masă, am fost serviți cu un „amuse-bouche” din partea ambelor echipe.
După care, la scurt timp, antreul echipei roșii a apărut pe masă. O supă de cartofi, churut și brânză de oaie cu mucegai. Trebuie să recunosc că echipa roșie, condusă de Adorjan Trucza, chiar a reușit să aducă gusturile din Transilvania în preparatele din seara aceasta.
„Stop food waste”, tematica serii
Totuși, echipa verde ne-a impresionat cu o combinație fascinantă de gusturi. Antreul a fost compus din parfait din ficat de pui cu cremă de ou afumat și ulei de hribi, ceapă murată, noisette din zucchini și dulceață de stafide cu busuioc. O delicatețe, atât pot spune.
Eu am înapoiat farfuria fără vreo dovadă că ar fi fost vreodată ceva în ea. În schimb, colega mea Livia nu a fost prea încântată de acest antreu, deoarece ei nu-i place ficatul de pui în general. De asemenea, o altă persoană de la masă a spus că ea l-a considerat mult prea dulce. Soțul ei, însă, l-a savurat din plin!
O altă surpriză a venit la momentul când s-a ajuns la felul principal. Adi Hădean, care a fost MC-ul serii, ne-a anunțat că echipa roșie a început să trimită felul principal la mese. Imediat, însă, el și-a dat seama că se întâmpla de fapt altceva. „Echipa roșie ajută la servirea felului principal de la echipa verde!” a exclamat el.
Acest lucru ne-a adus aminte că evenimentul „Kitchen Battle” nu este despre competiție, ci despre colaborare. Am fost, de fapt, cu toții – inclusiv noi, cei din public – o echipă mare care a muncit pentru un scop comun. Acela de-a ajuta. Unitatea, bunătatea și generozitatea au câștigat și în această seară.
Deserturi spectaculoase ce au cucerit sala
Mă gândesc că ar trebui să vă povestesc și despre desert, care a fost cu adevărat curcubeu pe cerul gurii. Atât echipa verde, cât și echipa roșie au reușit să ne surprindă cu două preparate cel puțin interesante. Desertul echipei lui Trucza Adorjan m-a trimis cu gândul direct în copilărie, când bunica mea pregătea clasicul orez cu lapte. Însă, în această seară am avut ocazia să gust un preparat reinterpretat, orez cu lapte prăjit, pe un pat de smântână, miere și dulceață de nuci verzi. Cu adevărat impresionant. Și nu o spun doar eu. Uitându-mă atent asupra celor prezenți în sală, am văzut cum preparatul era atent jurizat doar din priviri.
Nici echipa lui Ionuț Teodorescu, bucătarul Chef de la restaurantul KANE, nu s-a lăsat mai prejos. Ei ne-au surprins plăcut cu un preparat modern, desertul lor fiind alcătuit dintr-o foaie de miere cu craquelin, mousse de măr copt cu albăstrele, pară poșată în cardamom și coniac. Nu trebuie să mai adaug că și acest desert ne-a rămas întipărit în minte. A fost o explozie de gusturi!
Taste of Transylvania, câștigătorii serii
La final, am aflat și câștigătorii trofeului „Kitchen Battle” ai acestei seri. Deși a fost un scor strâns, premiul a fost câștigat de echipa Taste of Transylvania, condusă de Truzca Adorjan. Însă, ambele echipe au fost bune, munca lor fiind apreciată de cei prezenți la eveniment.
Seara s-a încheiat frumos, Chef Adi Hădean, anunțându-ne că s-au strâns suficienți bani pentru asigura peste 100.000 de mii de mese calde pentru oamenii vulnerabil. Ce altă bucurie poți avea la un astfel de eveniment?
Și încă un lucru, „Kitchen Battle” continuă si anul viitor, un semn că românii doresc să ajute, bucurându-se totodată de preparate delicioase și de o seară memorabilă alături de oameni faini.