În acel comunicat de presă sunt reluate toate argumentele, ca să nu le spun poveștile, pe care Florian Coldea le tot spune de la debutul dosarului. Pentru cei care au uitat, Florian Coldea, alături de Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, sunt acuzați de către DNA că i-au cerut 600.000 de euro omului de afaceri Cătălin Hideg, pentru o sentință favorabilă în cazul său. Un șmen banal, nimic inovativ, doar stelele de generali SRI fiind o noutate în peisaj, scrie jurnalistul Dan Andronic pentru EVZ

Nu este ceva nou, de “optimizarea” dosarelor în instanță Florian Coldea se ocupa de pe vremea când era prim-adjunct al SRI. Rețeta era aceeași: un avocat (de obicei, Rareș Dan) contacta un om de afaceri cu proaspăt dosar la DNA, pentru a primi asistență de top din partea unui alt avocat (aici erau vreo 2-3 nume, cu onorarii de milioane de euro). De ce era un traseu aparent complicat? Pentru că prietenul din copilărie al lui Florian Coldea, Rareș Dan era avocat de Civil, nu de Penal, deci avea nevoie de asistență de specialitate. De acest tratament privilegiat beneficiau doar cei foarte bogați sau foarte prieteni cu Florian Coldea. Banii se împărțeau frățește, o parte ajungând în buzunarele Generalului.

Ca să nu aveți dubii în privința relației dintre Florian Coldea și Rareș Dan, pe lângă lucrurile pe care le știu din experiența personală, vă adaug un fragment din interviul publicat în 2017 de EVZ cu Rareș Dan. Intitulat sugestiv: Avocatul Rareş Dan: „Cu generalul SRI Florian Coldea jucam fotbal pe maidan”

(…) EVZ: Aveţi vreo relaţie de rudenie cu generalul SRI Florian Coldea? (De-a lungul timpului au apărut mai multe articole de presă în care se spunea că generalul Dan Gheorghe, tatăl avocatului, ar fi fost rudă îndepărtată cu Florian Coldea)

Rareș Dan: Nu am, dar bunica mea pe linie maternă este din comuna Târnova (jud. Arad – n.r.), de unde este şi domnul Coldea. Mergeam în vacanţe acolo, la bunica mea.

EVZ: Şi îl întâlneaţi şi pe Florian Coldea în aceste vacanţe?

Rareș Dan: Da, ne întâlneam. Cu domnul Coldea jucam fotbal pe maidan în vacanţe. Dar asta se întâmpla în urmă cu 30 şi ceva de ani(…)

Exemple de dosare “optimizate” am tot dat din 2017 încoace, pe parcursul investigației Noi Suntem Statul. De aceea pot spune că ce a ieșit la iveală în privința cazului Hideg reprezintă un mod de operare al Generalului Florian Coldea, nu o întâmplare. O variantă de îmbogățire rapidă pe spinarea unor nefericiți care intrau în atenția DNA.

Care este noutate?

Faptul că după ce nu a mai fost prim-adjunct al SRI, Florian Coldea a transformat “operațiunea acoperită” într-una cu firmă strălucitoare și cu nume mari la vedere. Și onorarii pe măsură. Generalul Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, era omul care ținuse legătura cu sistemul de Justiție timp de 10 ani, fusese martorul și combinatorul celebrelor dosare plecate din SRI și însușite fără vreo verificare de procurorul general al DNA Laura Codruța Kovesi. Era cel care ducea plicurile galbene direct judecătorilor. Dumbravă definea Justiția drept un Câmp Tactic.

Gen. Dumitru Dumbravă, interviu în 2015: „(…)Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie (…). Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Era perioada de glorie a Binomului. Recunoscută cu mândrie de Florian Coldea, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI. Iată un fragment dintr-un articol publicat în EVZ.

Raport de activitate SRI 2013: „O coordonată importantă a cooperării cu organele de urmărire penală a fost reprezentată de transmiterea datelor, informaţiilor şi documentelor solicitate de acestea, pentru nevoile cercetării penale, precum şi soluţionarea unor cereri, în context fiind relevantă şi diversificarea sferei activităţilor în care experţii juridici ai SRI sunt implicaţi, în sensul că analizele comune nu se limitează doar la aspecte de drept material (cercetarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunilor), ci s-au extins la probleme de procedură”.

Știind și scriind toate acestea de atâta timp nu pot decât să-l înțeleg pe Florian Coldea. Vede cum mecanismul pe care l-a creat cu atâta dibăcie timp de 10 ani l-a luat la ochi. De aceea explică atât de clar cei se pare în neregulă. Pentru că știe cum plecau stenogramele de convorbiri telefonice transcrise și modificate cu semnătura sa, direct la Kovesi. Pentru că știe ce înseamnă să plece un dosar în instanță, cum poți pica prin manipularea repartizării aleatorii în poala unui complet de judecători precum Completul Negru de la ICCJ. Cum ți se „optimizează” un traseu în Justiție. Știe și tremură la gândul că asta se va întâmpla…

De aceea cred că cel mai bine este să se pună capăt „persecuțiilor” la adresa lui Florian Coldea prin oferirea unei șanse. Așa cum le spunea zâmbind celor mai puțin norocoși sau mai puțin dispuși să plătească milioane de euro în schimbul libertății.

Lăsați-l pe Florian Coldea să-și dovedească nevinovăția în instanță!