Din ce în ce mai mulți români pleacă din țară pentru un trai mai bun. Cu toate acestea și numărul străinilor care aleg să se stabilească în România crește de la an la an. Ei au văzut în orașele de la noi o oportunitate nu doar pentru dezvoltarea businessurilor, ci și pentru continuarea studiilor sau ocuparea unro bine plătite locuride muncă. Astfel, nu-i de mirare că cel mai căutat oraș este Bucureștiul. Datele Inspectoratului General pentru Imigrări arată că la finele anului trecut aproape 30.000 de cetățeni străini aveau reglementat dreptul de ședere în Capitală, adică 30% din numărul total al expaților din țară.
Revista Capital a intervievat cinci expați care au locuit în țări dezvoltate de pe mai multe continente şi au decis să se stabilească în România, unde au cariere sau afaceri de succes. Toţi susţin acelaşi lucru : că în România mediul de business are potențial și că există un loc pentru toată lumea.
Un englez în sistemul de educație din România
Robert Brindley este directorul Școlii Americane Internaționale din București. S-a născut în Marea Britanie și a trăit mult timp în Australia. El a cunoscut mai multe culturi și spune că a venit în România, în urmă cu doi ani și jumătate, să facă o schimbare. Și-a propus să contribuie aici la dezvoltarea unei școli, pentru că, mărturisește el, îi plac provocările, mai ales atunci când vede mult potențial în acest domeniu. „Față de UK și Australia, să trăiești în România este mult mai ieftin. Cu toate acestea, calitatea produselor și a serviciilor pe care le găsești, par să fie la același nivel sau chiar mai bune decât cele întâlnite în țările menționate. Nu foarte multă lume își dă seama că o relocare nu este un lucru ușor. Poate să pară distractiv să te muți în altă țară, și uneori este, dar asta înseamnă să îți iei și familia cu tine la 3-5 ani sau mai puțin în anumite cazuri și să începi o viață de la zero, într-o parte diferită a lumii. De multe ori foarte diferită. Pentru ca un expat să trăiască bine și mă refer aici din perspectiva unui străin care lucrează în România și este de asemenea angajat, trebuie să se ocupe de tot ce e nevoie într-o casă, cu familie, de o viață socială și de vacanțe, jobul trebuie să fie interesant și să-l țină motivat. Aș estima că un expat ar avea nevoie de 6.000-8.000 de euro pe lună pentru a trăi bine, cu familia și copiii, în România”, crede el. În opinia sa, aici costul de trai este mai mic decât în alte țari europene pentru că forța de muncă și infrastructura este mai precară. „Aceasta este o țară încă în dezvoltare – iar costul cu forța de muncă face o diferență enormă”, punctează el. Robert Brindley lucrează în educație de 36 de ani și nu se vede lucrând în alt sector. Spune că interesul românilor pentru învățământul privat crește constant, iar părinții devin din ce în ce mai selectivi cu serviciile oferite de instituții.
Și-a vândut businessul să se mute în România
Javier Garcia del Valle și-a vândut business-ul din Malaga, Spania, atunci când i s-a propus să vină în România să lucreze pentru Happy Tour. Mai întâi a făcut parte din consiliul de administrație al companiei, pentru ca, patru luni mai târziu, să i se ofere poziția de CEO. „Dacă te muți în altă țară, nu te muți pe cont propriu, trebuie reținut faptul că un expat trebuie să asigure confortul întregii familii. Apoi, în alt colț de lume apar cheltuieli pe care, cel mai probabil nu le-ai avut în prorpia țară. De pildă, închirierea unui apartament. Și, comparat cu Malaga, chiria unui apartament în București este mai scumpă. De asemenea, taxele de școlarizare, întrucât copiii trebuie să studieze la o școală internațională. Toate acestea cresc costul de trai în București. Sigur că, prețurile la restaurante, cu transportul și cele din magazine nu sunt la fel de mari ca în țara natală. De asemenea, trebuie amintit faptul că un expat trebuie să asigure confortul întregii familii”, subliniază el. Conform spuselor sale, dacă vom compara capitala Spaniei, Madrid, cu București, aici totul este mai ieftin, totuși în alte orașe din Spania lucrurile stau altfel. „Dar dacă voi compara costul de trai din Malaga, orașul în care obișnuiam să locuiesc, cu București, aș putea spune că aici e de două ori mai scump”, mai spune CEO-ul Happy Tour. Potrivit site-ului expatistan.com, care oferă statistici globale cu privire la nivelul de trai, costul vieţii în Spania este cu 67% mai mare decât în România. Aici, salariul mediu pe economie este de 1.754 de euro, mult mai mare față de cel de aproape 400 de euro din România. Dacă un spaniol rămâne, în urma cheltuielilor lunare cu 845 de euro, un român care câştigă salariul mediu net mai are la final 14 euro.
Francezul care vrea să schimbe mentalitatea românilor
Patrick Ouriaghli a investit peste 450 de mii de euro într-o afacere socială care are la bază cei 3R – reducere, reutilizare, reciclare – şi are drept scop integrarea persoanelor aflate în dificultate pe piaţa muncii. A ajuns în România în 2009 și spune că s-a obișnuit aici. Francezul mărturisește că aici îi place vara, iubește satele, Delta Dunării, să se plimbe cu familia în cartierele de case din Capitală și să le admire arhitectura. „În România, avantajul este că putem trai cu bani puțini dacă nu ne interesează <>. De pildă, în Paris nu poți să mergi cinci metri fără să fi tentat să cumperi ceva. Parisul este un centru comercial în aer liber: sunt multe lucruri de făcut, de văzut, de mâncat, de băut, totul pe bani și e destul de dificil să te distrezi sau să petreci un timp de calitate fără să scoți portofelul. Aici, în București, lucrurile nu stau chiar așa, chiar poți să te simți bine fără să cheltui mult. Totuși, cel mai mare dezavantaj în București este faptul că e dificil să folosești mijloacele de transport în comun sau să te deplasezi dintr-o parte a orașului în alta pe bicicletă”, explică el.
Simte pulsul sănătății românești
Oren Iancovici a venit din Israel pentru că avea un vis. Voia să devină cardiolog și știa că școala de medicină din România este printre cele mai bune, iar în țara natală îi era foarte greu să intre la facultatea de profil. Asta se întâmpla la începutul anilor 2000. Zece ani mai târziu, doctorul Oren Iancovici avea să deschidă clinicile ARES. „În Israel, poți trăi cu circa 1000-1500 de euro pe lună. Aici, cu minimum 500 de euro. Cel puțin în studenție, când încă nu ai familie”, spune el. Laudă medicii români oriunde merge și crede cu tărie în sistemul privat de sănătate. De asta se și luptă ca statul să investească în medicii de aici, pentru că, explică el, specialiștii români care aleg să profeseze în străinătate, nu o fac neapărat pentru bani, pentru că nu prea ai timp să cheltui banii când stai tot timpul în operații, mai degrabă îi pui la ciorap și îi investești în copii, ci pentru că acolo au aparatură și lucrează mult mai sigur decât în România. El speră că statul să investească în prevenție și se arată deranjat de reclamele alea la consumul a doi litri de apă pe zi. „Știți ce înțelege muncitorul când i se spune că trebuie să consume doi litri de apă pe zi? Să-și ia bere, pentru că tot lichid e”, punctează Oren Iancovici. Acum, businessul pe care îl conduce a avut venituri de peste 16 milioane de lei în 2015, iar până în 2017 estimează o creștere de peste 25% a cifrei de afaceri.
Un business cu aer american
Kim Vranceanu a venit din Boston la București, unde a fondat compania Bucharest Properties REIT. Ea este încântată de oportunitățile Capitalei, un loc prielnic businessului și unde calitatea vieții poate fi foarte bună. „Costul de trai în România e permisibil. Chiriile, mâncarea, costurile cu insituțiile private de sănătate, excursiile și distracțiile sunt mai ieftine decât în cele mai mari orașe din SUA. Cu toate că majoritatea lucrurilor sunt mai mici aici, în România taxa pe TVA și prețul combustibilului sunt mult mai mari decât în State. Totuși, suma de bani de care are nevoie un expat pentru a trăi în România depinde de stilul de viață și de salariu”, explică ea.