Dintre acestea, cele mai multe investiții străine directe au fost atrase de județul Timiș (3,5 miliarde de euro) și de județul Arad (1 miliard de euro).
„Zona de vest a țării reunește mare parte din producătorii de componente și subansamble auto prezenți în România. Practic, acest sector este motorul dezvoltării regiunii și, am putea spune, al întregii țări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României și o contribuție încă și mai însemnată din exporturi”, a declarat Monica Biota, Partener de audit și coordonatorul biroului PwC România din Timișoara.
Această concentrare de investiții străine a atras cu sine majorarea susținută a PIB-ului regiunii de vest, cu aproape 27% între 2008 și 2018, precum și niveluri salariale mai ridicate, salariul mediu net în județul Timiș în anul 2017 spre exemplu (2562 de lei) fiind cu 25% peste media națională (2061 lei). De asemenea, în timp ce populația României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populația județului Timiș a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajați crescând în același ritm, în vreme ce numărul șomerilor la nivelul întregii regiuni de vest a scăzut cu 45% în același interval.
În schimb, județele Caraș-Severin și Hunedoara au niveluri salariale sub media națională, ceea ce le face atractive din punct de vedere al costurilor salariale pentru investitorii interesați să-și extindă capacitatea de producție.
„Pentru a încuraja dezvoltarea economică în aceste două județe, un rol foarte important îl joacă îmbunătățirea infrastructurii de transport, în așa fel încât investitorii să aibă confortul că pot să-și livreze în timp cât mai scurt producția destinată în mare parte pieței din Uniunea Europeană”, a precizat Andreea Mitiriță, Partener de Taxe, PwC România și coordonatoarea echipei de consultanță fiscală de la biroul din Timișoara.
Analiza PwC arată că județul Timiș se situează pe locul 4 la nivel național în privința cererii de forță de muncă, în vreme ce județul Arad este pe ultimul loc la nivel național în privința ofertei de forță de muncă.
„În regiunea de vest a țării, companiile se confruntă cu dificultăți serioase în atragerea de forță de muncă necesară pentru a-și susține sau extinde producția, fiind nevoie de o serie de măsuri coordonate la nivel național care să încurajeze migrația internă a forței de muncă din județele care au deficit de locuri de muncă, spre regiunile care se confruntă dimpotrivă cu penuria de muncitori”, a adăugat Andreea Mitiriță.