In ce conditii un cetatean strain isi poate stabili domiciliul in Romania?

Damian Jipeanu – Bucuresti




Modul in care se poate obtine stabilirea domiciliului pe teritoriul Romaniei, se gaseste reglementat in OUG nr. 194/2002, republicata si modificata, privind regimul strainilor in Romania.

Stabilirea domiciliului in Romania se aproba, la cerere, de catre seful Autoritatii pentru straini.

Strainii titulari ai unui drept de sedere temporara in scop de studii nu pot solicita stabilirea domiciliului in Romania.

Strainii isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) o sedere temporara continua si legala in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, astfel:


– sederea va fi considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseste in total 10 luni pe intreaga perioada;


– sederea va fi considerata legala atunci cand discontinuitatile intre perioadele pentru care s-a acordat succesiv dreptul de sedere sunt mai mici de 30 de zile consecutive si nu depasesc in total 90 de zile pe intreaga perioada, chiar daca au fost sanctionati contraventional;




b) fac dovada detinerii mijloacelor de intretinere in cuantumul prevazut de lege, corespunzator scopului pentru care s-a prelungit dreptul de sedere pana la depunerea cererii;




c) fac dovada asigurarii sociale de sanatate, in conditiile legii;




d) fac dovada ca detin, in mod legal, spatiu de locuit corespunzator pentru ei si pentru membrii de familie cu care locuiesc impreuna;




e) vorbesc limba romana la un nivel satisfacator;




f) nu prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala.



Strainii titulari ai unui drept de sedere temporara in scop de studii nu pot solicita stabilirea domiciliului in Romania.

Strainilor de origine romana sau nascuti in Romania, precum si celor a caror sedere este in interesul statului roman li se poate aproba stabilirea domiciliului fara indeplinirea conditiilor de mai sus.


Strainilor care au dobandit statutul de refugiat in conditiile legii li se poate aproba stabilirea domiciliului in Romania fara indeplinirea conditiei cu privire la dovada mijloacelor de intretinere.

Strainilor care fac dovada ca au efectuat investitii de minimum 1.000.000 euro sau au creat peste 100 de locuri de munca cu norma intreaga li se poate aproba stabilirea domiciliului fara indeplinirea conditiei ce prevedea o sedere temporara continua si legalaa in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii. Dovada investitiei sau a locurilor de munca create va fi calculata in functie de cota de participare la beneficii si pierderi in societatea comerciala.



Strainul minor poate obtine stabilirea domiciliului in Romania odata cu parintii sai. In cazul in care numai unul dintre parinti este titular al dreptului de sedere permanenta, este necesar consimtamantul celuilalt parinte, in forma autentica.




Pentru stabilirea domiciliului in Romania, solicitantul trebuie sa depuna personal, la formatiunile teritoriale ale Autoritatii pentru straini sau, dupa caz, la Oficiul National pentru Refugiati, o cerere-tip insotita de urmatoarele documente:



a) strainii titulari ai unui drept de sedere temporara:


– documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie legalizata;


– copie legalizata a actelor de stare civila;


– acte doveditoare privind detinerea legala a spatiului de locuit, in original si in copie legalizata;


– acte doveditoare privind mijloacele de intretinere;


– certificat de cazier judiciar, eliberat de autoritatile romane;


– dovada asigurarii sociale de sanatate;


b) strainii care au statut de refugiati:


– documentul de trecere a frontierei de stat, in original si copie;


– copii legalizate ale actelor de stare civila;


– acte doveditoare privind detinerea sau folosirea legala a spatiului de locuit, in original si in copie
legalizata;


– certificat de cazier judiciar, eliberat de autoritatile romane;


– dovada asigurarii sociale de sanatate.



Stabilirea domiciliului in Romania se aproba de catre seful Autoritatii pentru straini. Astfel, in scopul analizarii cererilor de stabilire a domiciliului in Romania, prin dispozitie a sefului Autoritatii pentru straini, se constituie o comisie care formuleaza propuneri motivate pentru fiecare caz in parte.



Cererile de stabilire a domiciliului se solutioneaza in termen de maximum 6 luni de la data inregistrarii. Pentru motive obiective, seful Autoritatii pentru straini poate prelungi acest termen cu inca 3 luni, cu instiintarea solicitantului.
Aprobarea sau respingerea cererii se comunica in scris solicitantului, in termen de 10 zile lucratoare de la solutionarea acesteia.



In termen de 30 de zile de la primirea comunicarii, strainul caruia i s-a aprobat stabilirea domiciliului in Romania este obligat sa se prezinte la formatiunea teritoriala a Autoritatii pentru straini unde a fost inregistrata cererea, in vederea eliberarii permisului de sedere permanenta.



In cazul neprezentarii in termen de 12 luni de la data comunicarii, strainul pierde dreptul de eliberare a permisului de sedere permanenta. Pentru aprobarea stabilirii domiciliului in Romania, strainul poate depune o noua cerere.



Strainul titular al unui drept de sedere permanenta beneficiaza, in conditiile legii, de tratament egal cu cetatenii romani, in ceea ce priveste:



a) accesul la piata muncii, cu conditia ca activitatea desfasurata sa nu presupuna, chiar si ocazional, exercitarea unor prerogative ale autoritatii publice;


b) accesul la toate formele de invatamant;


c) echivalarea studiilor si recunoasterea diplomelor, a certificatelor si a altor calificari, in conformitate cu prevederile nationale;


d) securitatea sociala, asistenta sociala si de sanatate si protectie sociala;


e) deduceri de impozit pe venitul global si scutiri de taxe;


f) accesul la bunuri si servicii publice, inclusiv obtinerea de locuinte;


g) libertatea de asociere, afiliere si apartenenta la o organizatie sindicala sau profesionala.