În prezent, investitorii străini deţin 52% din stocul de birouri din City-ul londonez, faţă de 8% în 1980. În topul ţărilor, Germania este primul investitor străin, cu o cotă de 16% din birourile din City-ul londonez, urmată de SUA şi Orientul Mijlociu. În schimb, deţinerile investitorilor japonezi au scăzut la 2%, comparativ cu vârful de 11% atins la începutul anilor 1990.
Potrivit studiului, apetitul investitorilor străini a fost stimulat de liberalizarea pieţelor financiare în 1986. În plus, investiţiile în City-ul londonez sunt considerate sigure în pofida agitaţiei de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, „fenomenul de concentrare a proprietăţii face City-ul londonez vulnerabil la şocurile de pe pieţele mondiale şi la efectele de contagiune ale crizei mondiale”, se arată în studiul realizat de Universitatea Cambridge.
Cu vânzări totale de 72 de miliarde de euro în perioada 2007-2011, sectorul imobiliar de afaceri din Londra a atras mai multe investiţii decât orice alt oraş din lume, inclusiv decât New York, devansând cu mult alte centre europene precum Paris (43 miliarde) şi Frankfurt (11 miliarde).
Sursa: Agerpres