Scaderile recente ale pietei au inceput, insa,
sa ii puna pe fuga pe nerezidenti
O treime din tranzactiile de la Bursa sunt realizate de nerezidenti, iar, dupa intrarea in Uniunea Europeana, ponderea acestora ar putea creste. Totodata, este de asteptat ca si volumul investitiilor straine de pe piata de capital sa fie mai mare.
In urma cu un an, cand valorile de tranzactionare de la Bursa depaseau rareori doua milioane de euro, planurile conducerii BVB, care vizau intermedierea unor tranzactii de peste un miliard de euro in tot anul 2005, pareau niste glume proaste.
Totusi, cum-necum, bursa romaneasca a redevenit atractiva, iar acest lucru s-a resimtit cel mai bine in investitiile straine pe care le-a atras. Pe parcursul anului 2005, nerezidentii, fie ei persoane fizice, fie vehicule financiare, au plasat pe piata de capital romaneasca mai bine de 600 de milioane de euro si au retras doar 465 de milioane.
Intrarile de capital au crescut fata de 2004 cu 168% in lei, iar diferenta dintre intrari si iesiri a crescut si ea cu 87% in aceeasi perioada. Atractivitatea actiunilor si a obligatiunilor romanesti a facut ca si ponderea lor in totalul investitiilor straine sa urce considerabil.
Primele patru luni din 2006 au adus si ele cresteri din acest punct de vedere. Intrarile de capital strain la Bursa au ajuns deja aproape de jumatatea valorii pe care o atinsesera in intreg anul trecut, doar in intervalul ianuarie – aprilie. Luna aceasta, insa, piata romaneasca a cunoscut iesiri masive de capital strain, ca si majoritatea pietelor emergente. Daca ritmul intrarilor de capital ale nerezidentilor va fi pastrat pana la sfarsitul anului, suma acestora poate depasi nivelul de un miliard de euro. De altfel, este foarte probabil ca ritmul bun de crestere a investitiilor strainilor pe piata de capital sa se pastreze si in restul anului, daca ne gandim ca al doilea semestru ar putea aduce cateva noutati binevenite.
Statul intentioneaza sa vanda prin intermediul pietei de capital 46% din RomTelecom, pentru care ar putea primi circa un miliard de dolari. Avand in vedere ca, in ultimele luni, nerezidentii au realizat cam o treime din tranzactiile bursiere, ne putem astepta, asadar, la o investitie straina intre 300 si 400 de milioane de dolari, pentru o singura listare.
Poate chiar mai mult, pentru ca, la o oferta publica initiala, ponderea nu este chiar aceeasi ca in cazul tranzactiilor obisnuite. Anul trecut, oferta publica initiala derulata de Flamingo International a atras in proportie de 70% straini, in conditiile in care compania nu era la fel de sigura precum RomTelecom. Cu alte cuvinte, 700 de milioane de dolari platite de straini, aproape la fel de mult ca in tot anul 2005.
Bineinteles ca o parte din bani vor proveni din vanzarea altor active detinute tot in Romania, insa e de asteptat ca majoritatea sa fie sume proaspat intrate in tara.
Transelectrica ar putea aduce si ea investitii mari pe piata de capital, insa nu la fel de mari ca RomTelecom, dat fiind pachetul mai mic de actiuni scos la vanzare. Daca mai luam in calcul Fondul Proprietatea si alte cateva companii care si-au anuntat intentia de a ajunge la bursa anul acesta, am putea ajunge deja la investitii care sa depaseasca lejer doua miliarde de euro in acest an.
In afara de conducerea Bursei, insa, si de conducerile sau actionarii companiilor in cauza, sunt putini cei care mai iau in calcul o listare inainte ca masura respectiva sa fi fost batuta in cuie, dupa experientele din ultimii ani. Iar deocamdata, din pacate, in afara de declaratii si anunturi emotionante, nimeni nu a facut pasi concreti pentru a ajunge la Bursa.
Poate fi luat in calcul, insa, un alt “burete” care absoarbe investitiile straine, si anume obligatiunile. Titlurile cu venit fix, mai ales cele emise de municipalitati, atrag ca un magnet investitorii straini, iar o piata mai dezvoltata pentru acestea ar fi extrem de benefica pentru economie in ansamblu. Deocamdata, 2006 nu a consemnat emisiuni obligatare de anvergura, insa timpul nu e trecut. In 2005, cea mai importanta emisiune listata la BVB, cea a primariei Timisoara, a venit de-abia in a doua parte a anului, iar investitorii straini au cumparat, ca de obicei, cele mai multe obligatiuni.
Intrarea in Uniunea Europeana, care va avea loc probabil la 1 ianuarie 2007, poate aduce si ea un impuls investitiilor straine de pe piata de capital.
“Ma astept la o crestere a volumului investitiilor straine dupa aderarea la Uniunea Europeana, si chiar la o relativa crestere a ponderii lor in totalul investitiilor la Bursa”, afirma Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. “Anul acesta, participarea strainilor la piata poate fi stimulata mai ales de eventualele listari ale unor companii importante, care ar putea genera un volum al tranzactiilor mai mare”, apreciaza el.
Investitorii de
Portofoliu au prins curaj
Evolutia investitiilor straine
nu se remarca doar prin sume
mai mari de bani plasate pe piata
de capital romaneasca, ci si printr-o diferenta mai mare intre intrari
si iesiri. Semn ca la nivel international a crescut increderea in bursa
autohtona, iar investitiile de portofoliu au capatat o pondere mai mare,
in defavoarea celor speculative.
Dupa ce, in martie, au iesit din tara, prin piata de capital, aproape
de doua ori mai multi bani decat
au intrat, in aprilie, investitorii straini si-au pastrat banii in actiuni
si obligatiuni romanesti intr-o proportie ceva mai mare. Ramane de vazut care vor fi cifrele oficiale pentru luna mai, o luna
marcata de scaderi abrupte si,
mai ales, de o perioada proasta
pentru majoritatea burselor de valori din lume.
In lipsa unor instrumente cu care
investitorii sa-si micsoreze pierderile, cum ar fi o piata functionala
a titlurilor cu venit fix, banii iesiti
cu aceasta ocazie din piata vor lua, inevitabil, drumul strainatatii, stricand, pentru moment, balanta
investitiilor straine pe piata
de capital.