prima jumatate a anului, iar oficialii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) estimeaza ca numarul lor va atinge 1.800.000 de persoane la sfarsitul lui 2004. Principalele tari furnizoare de turisti straini sunt Italia, Germania si Franta, iar destinatiile preferate de acestia sunt litoralul, unde procentul de crestere este de 36%, si Delta Dunarii, unde au venit cu 50% mai multi straini. Pe urmatoarele locuri in topul preferintelor strainilor se situeaza zona montana, unde s-au inregistrat cu 28% mai multi straini, si statiunile balneare, unde afluxul de turisti straini a fost cu 6% mai mare. In aceste conditii, oficialii MTCT estimeaza ca incasarile vor atinge 800 de milioane de euro, fata de 700 de milioane de dolari cat a incasat Romania de pe urma strainilor anul trecut. „A crescut semnificativ cererea pentru circuite culturale, dar si pentru tratamente in statiunile balneoclimaterice si pentru sejururi pe litoral”, spune Marcel Badescu, directorul agentiei Nova Touring Eurolines, care a reprezentat anul acesta tour-operatorul german ITS in Romania. tarile care au trimis cei mai multi straini pe litoral sunt Germania, Suedia, Danemarca si Norvegia. Reprezentantii agentiilor de turism sunt de parere ca o parte din turistii proveniti din Italia si inregistrati la frontiera ca straini sunt de fapt romani care muncesc in tara respectiva si au dobandit rezidenta si pasaport italian.Cum arata anul 2005 in previziunile MTCT? Litoralul romanesc va fi asaltat de 140.000 de turisti straini, cu 40% mai mult decat in sezonul care tocmai s-a incheiat. Per total, peste doua milioane de straini vor veni in vacanta in tara noastra, ceea ce va duce la cresterea incasarilor cu aproximativ 10% fata de 2004, adica aproximativ 900 milioane de euro.
140.000 de straini vor veni in 2005 pe litoral
Totusi, numarul turistilor straini in Romania este de trei ori mai mic decat al turistilor straini care au preferat Bulgaria, de sapte ori mai mic, decat al celor care au mers in Croatia si de zece ori mai mic decat al strainilor care au ales Turcia.Numarul turistilor straini care si-au petrecut vacanta in Bulgaria in primele sase luni din 2004 a atins nivelul record de 2,21 milioane de persoane, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Principala sursa de turisti straini este Grecia, de unde au sosit cu 50% mai multi turisti decat anul trecut. Incasarile din turism s-au cifrat la 412 milioane de euro doar pe primele cinci luni din an, cu 30% in crestere fata de 2003. In ceea ce priveste Turcia, este remarcabil faptul ca in ciuda tuturor atentatelor teroriste care au avut loc, numarul turistilor straini a crescut cu aproape 20% fata de 2003. „Conform informatiilor pe care le avem, Turcia va fi vizitata in 2004 de aproximativ 17 milioane de straini, din care doar 40.000 de romani”, spune Suliman Selcuk, directorul agentiei Ali Baba Tours, cel mai important tour-operator in relatia cu Turcia.
Zonele preferate de turistii straini
Zona care are cel mai mult de castigat de pe urma turistilor straini este litoralul, unde anul acesta numarul strainilor a crescut cu aproape 40% fata de 2003, ajungand la 95.000 de persoane. Conform estimarilor specialistilor, in 2005 aproximativ 140.000 de straini vor veni sa petreaca un sejur pe litoralul Marii Negre. O parte din aceasta crestere se datoreaza faptului ca unul din cei mai mari tour-operatori germani, DerTour, va introduce Romania in cataloagele sale de anul viitor. „Pe langa litoral, turistilor germani li se vor oferi circuite in Delta Dunarii, in Bucovina si in Ardeal, precum si posibilitatea de a petrece o zi-doua in Bucuresti”, spune Radu Colfescu, directorul DerTour Romania. Pe langa litoral, Capitala si orasele resedinta de judet, precum si zonele montane sunt principalele zone pe care turistii straini le declara la intrarea in tara ca destinatie finala.