Pavilionul Rommâniei de la Bienala de Arhitectură de Veneția a fost declarat cel mai distractiv din cadrul evenimentului. Aceasta pentru că majoritatea celor care i-au trecut pragul au încercat cunoscutul joc “șotron”, authentic românesc.
“99% dintre miile de vizitatori ai expoziției deschise în luna mai la Veneția au testat Șotronul iar majoritatea celor care îi trec pragul se regăsesc în cel puțin unul dintre jocurile copilăriei simulate în interiorul expoziției, au declarat organizatorii Pavilionului românesc de la Bienală. “, transmite un comunicat oficial al delegației României.
România participă anul acesta la cea de-a 16 ediție a Bienalei de la Veneția cu proiectul MNEMONICS, care interpretează tema ediției curente – FREESPACE, din perspectiva amintirilor legate de jocurile copilăriei practicate în jurul blocurilor. Astfel, MNEMONICS proiectează în interiorul expoziției spațiul liber dintre blocurile orașelor din România, modul în care s-a transformat acesta de-a lungul ultimelor decenii și invită publicul la rememorare și la reflecție pe tema modalităților de a transforma în continuare acest spațiu și de a-l integra în viețile comunităților.
Expoziția are două părți – prima în Giardini della Biennale, unde vizitatorii regăsesc o scenografie a spațiului dintre blocuri și a doua, în Noua Galerie a Institutului Român de Cercetare Umanistică, în care analizează scara blocului, un alt spațiu familiar copilăriei, văzut ca o zonă de tranziție între spațiul public și cel privat.
Șotronul, bara de bătut covoare, masa de ping pong, leagănul, rotativa sunt doar câteva dintre elementele de recuzită pe care echipa formată din 6 tineri români le-a recreat, transportat cu TIR-ul și pe apă și le-a montat în expoziție. Pereții expoziției prezintă desene stilizate ale fațadelor blocurilor din România construite începând cu anii ‘50 și până astăzi. Din loc în loc, atașate pe pereți, vizitatorii găsesc cutii cu cartonașe care explică diferite jocuri ce populau adesea universul descris în perimetru.