piete secundare a imprumuturilor de acest gen si aparitia bancilor specializate in finantarea de locuinte. Pachetul legislativ a fost dezvoltat in cadrul unui grup de lucru finantat de USAID, si pregatirea acestuia a durat aproximativ un an. Pe langa aceste trei legi: a obligatiunilor ipotecare, a securitizarii creantelor si a bancilor de credit ipotecar, pachetul de legi mai contine si un proiect de modificare a Legii creditului ipotecar care, teoretic, ar trebui sa fie adoptate in aceasta luna. Pe langa clarificarile aduse de acest proiect in domeniul definirii notiunilor de credit ipotecar comercial si credit ipotecar rezidential si al regimului ipotecii pe un imobil viitor (care urmeaza sa fie construit), proiectul aduce o noutate importanta pe piata imobiliara: strainii vor putea sa-si cumpere sau sa-si construiasca in Romania case pe credite ipotecare obtinute de la bancile romanesti. Proiectul de modificare a legii elimina conditia ca beneficiarul creditului sa fie cetatean roman. Urmeaza ca institutiile competente sa armonizeze aceasta lege cu celelalte legi, deoarece, momentan, legislatia nu permite cetatenilor straini sa achizitioneze terenuri in nume propriu.Obligatiunile ipotecare ar putea ieftini crediteleDupa aparitia acestui set de legi, bancile vor putea sa vanda creantele ipotecare catre terti investitori, sub forma de obligatiuni cotate la Bursa. Pe langa faptul ca vor ajuta la refinantarea bancilor si la majorarea fluxurilor de capital destinate creditelor ipotecare, obligatiunile ipotecare ce vor fi emise de institutiile specializate si de banci vor constitui o oportunitate de investitii pe piata de capital, sub forma unor titluri sigure si garantate. Chiar daca nu va avea un impact imediat asupra creditului ipotecar si asupra populatiei, pe termen lung se poate vorbi de un efect benefic dat de cresterea volumului fondurilor disponibile pentru creditare si, implicit, de scaderea costurilor de creditare a populatiei. In plus, obligatiunile ipotecare vor crea oportunitatea diversificarii produselor de credit ipotecar si chiar imbunatatirea lor.

Obligatiuni ipotecare versus piata imobiliara

• Piata imobiliara va creste ca urmare a aparitiei unei lichiditati sporite in domeniul finantarii ipotecare
• Strainii vor putea achizitiona imobile si pe credit
• Va fi definit exact setul de acte necesare inscrierii ipotecii pe un imobil viitor
• Bancile se vor refinanta mai usor, fapt care ar putea conduce la scaderea costurilor creditarii si la imbunatatirea produselor existente
• Persoanele fizice vor putea sa-si plaseze „economiile“ in aceste instrumente cu grad de risc scazut si cu randament superior celui oferit de dobanzile la depozitele bancare.