Potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanță în domeniul telecomunicațiilor Strand Consult, România este una dintre statele membre UE cu cea mai mare dependență de echipamente chinezești în rețeaua 5G.
România este dependentă de echipamentele chinezești în rețeaua 5G
Potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanță în domeniul telecomunicațiilor Strand Consult, care analizează cota de piață a Huawei în Europa, România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, ocupând locul 2 în Uniunea Europeană la acest capital, după Cipru.
Cercetarea respectivă ne arată și faptul că Germania se bazează pe tehnologia chineză pentru 59% din rețeaua sa 5G. Italia și Olanda se numără, de asemenea, printre cele opt state membre UE în care peste jumătate din rețeaua 5G funcționează cu echipamente chinezești.
Acest studiu ia în calcul modul în care companiile private și companiile de stat din statele membre UE folosesc componente chinezești, oferite în principal de Huawei și ZTE, pentru a-și dezvolta serviciile 5G. Acest studiu analizează modul în care unii operatori de telecomunicații s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE în etapa inițială a implementării 5G în Europa. Cifrele subliniază una dintre temerile oficialilor occidentali, aceea că reacția Europei față de tehnologia chineză pentru rețelele de comunicații a fost lentă pentru a îndepărta operatorii de Huawei.
„Este mai ușor să predici decât să practici”, a spus John Strand, fondatorul Strand Consult, referindu-se la ezitarea guvernelor din statele membre UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicații chinezești.
„Este mai periculos să fii dependent de rețelele de telecomunicații chinezești decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății”, a adăugat John Strand.
Acest studiu este similar cu un avertisment emis de către șefa Comisiei Europene în Domeniul Digital, Margrethe Vestager, care a declarat în luna noiembrie a anului trecut că „o serie de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în aplicare… A o face să funcționeze este și mai bine.”
România devansează toate statele din Europa de Sud-Est la viteza internetului 5G
Potrivit unei analize realizate de către Speedtest Intelligence, România a înregistrat în al treilea trimestru al anului 2022 cele mai rapide viteze 5G din Europa de Sud-Est. Viteza mediană de descărcare fixă a fost de 131,96 Mbps, iar viteza de încărcare a ajuns la 94,29 Mbps.
„Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, menționează inițiatorii raportului.
5G reprezintă o tehnologie revoluționară, de ultimă generație, care permite un transfer de date la viteze foarte ridicate. Interesant este că licitația de spectru pentru implementarea 5G în România a fost realizată chiar de curând, după amânări multiple. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a oferit noile licențe singurelor companii care au participat la licitație, adică operatorii de telecomunicații Orange, Vodafone și Digi. Suma totală obținută de statul român a fost stabilită în cadrul licitației la valoarea de 432,6 milioane de euro, de plată în perioada 2022 – 2028.