Strângeți mărunțișul de prin sertare! Ce se întâmplă cu monedele

monede

SURSA FOTO: Dreamstime

De curând, Guvernul Belgiei a lansat un îndemn neobișnuit cu privire la monedele pe care cetățenii le țin uitate prin sertare. Executivul de la Bruxelles are un motiv foarte bun pentru care a făcut acest apel. Ce se întâmplă, de fapt?

Belgia cere ca monedele să fie folosite

Guvernul Belgiei își îndeamnă cetățenii să strângă mărunțișul rătăcit prin sertare și să-l folosească la cumpărături.

Această inițiativă vine în contextul în care din ce în ce mai mulți oameni preferă să-și achite cumpărăturile cu cardul sau să facă achiziții online. Astfel, magazinele nu mai au suficiente monede pentru rest atunci când clienții plătesc cu numerar.

SURSA FOTO: Dreamstime

Belgienii dețin aproximativ 200 de milioane de monede

Magazinele din Belgia se confruntă cu o lipsă acută de monede, ceea ce îngreunează activitatea zilnică. Potrivit estimărilor, belgienii dețin aproximativ 200 de milioane de monede în case.

Aceste monede, în loc să fie folosite în casele de marcat, zac uitate prin case. O familie tipică de patru persoane ar putea avea, fără să știe, monede în valoare de 80 până la 100 de euro.

Alina Sargsyan, proprietara unei patiserii din Antwerpia, descrie dificultățile întâmpinate din cauza lipsei monedelor.

„Ne-am descurcat greu o perioadă fiindcă nu am avut aproape deloc monede de 1 și 2 euro. Toată lumea plătește cu cardul, chiar și pentru un sandvici.”

Această problemă nu este un caz izolat. Proprietarii micilor afaceri au ajuns să le ceară clienților mărunțișul de prin buzunare sau portofele pentru a putea da rest.

De exemplu, Nelly Chiese, proprietara unui magazin de benzi desenate, spune că apelează la ajutorul clienților. Cei care au monede 1 și 2 euro sunt invitați să le aducă la magazin. Aceștia vor primi, în schimb, bancnote.

„Ne rugăm colegii să ne ajute dacă avem nevoie urgentă. Apelăm și la ajutorul clienților. Cei care au acasă o pușculiță cu monede de 1 și 2 euro e invitat să o aducă la noi și îi vom da în schimb bancnote.”

SURSA FOTO: Dreamstime

Soluțiile propuse de Guvern

Asociațiile de comercianți au cerut insistent emiterea de noi monede. Deși Trezoreria trimite în piață aproximativ 33 de milioane de monede anual, procesul este costisitor.

În acest context, guvernul belgian a inițiat o campanie prin care le cere cetățenilor să pună în circulație monedele pe care le au acasă. Francis Adyns, un reprezentant al guvernului, a declarat:

„Dacă am reuși prin intermediul acestei campanii să aducem în piață măcar 2 la sută din totalul monedelor care nu sunt folosite, am reuși să facem economii la buget de cinci milioane de euro pe an.”

În afară de utilizarea monedelor la cumpărături, belgienii sunt încurajați să doneze mărunțișul asociațiilor caritabile. De asemenea, monedele pot fi schimbate gratuit în bancnote la ghișeele Băncii Naționale, facilitând astfel reintroducerea acestora în circulație.