Apple, cea mai valoroasă companie din lume, nu produce niciun iPhone în oraşul Reno din statul american Nevada şi nici MacBook-uri sau iPad-uri oriunde în apropiere. Însă cu o mână de angajaţi, într-un birou mic din Reno, Apple a reuşit să facă ceva extrem de important pentru strategia sa corporativă: a evitat taxe de milioane de dolari în California şi în alte 20 de state.
Sediul central al Apple se află în oraşul Cupertino din California, dar prin instalarea unui birou la doar 320 de km depărtare, în Reno, care să colecteze şi să investească profiturile companiei, Apple evită câteva dintre impozitele pe venit pe care ar trebui să le plătească pentru aceste câştiguri, iar asta deoarece impozitul pe profit în California este 8,84%, iar în Nevada este zero, potrivit
Filiala din Reno, numită Braeburn Capital, a fost înfiinţată în 2006. Atunci când cineva din Statele Unite cumpără un produs Apple, o parte din profit ajunge în conturi controlate de Braeburn şi este investit apoi în acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare, spun directorii companiei. Apoi, când aceste investiţii se transformă în profit, o parte din el este scutit de taxele din California datorită filialei din Reno.
De când a fost înfiinţat Braeburn, Apple a câştigat peste 2,5 miliarde de dolari din investiţiile sale din întreaga lume, sub formă de dobânzi şi venituri din dividende. Dacă biroul se afla în California, acolo unde lucrează directorii de top ai companiei, o parte din venitul Apple ar fi fost impozitat cu 8,84%. În Nevada, însă, nu există un impozit pe venit. Mai mult, biroul din Reno micşorează impozitele pe care Apple ar trebui să le plătească în alte state precum Florida, New Jersey sau New Mexico, pentru că acestea permit reducerea taxelor pe care le datorează o companie atunci când conducerea acesteia se află în altă parte.
Înfiinţarea unui birou în Reno este doar una dintre numeroasele metode legale pe care Apple le utilizează în întreaga lume pentru a-şi reduce factura fiscală cu câteva miliarde de dolari în fiecare an. Aceeaşi strategie pe care Apple a aplicat-o în Nevada, a urmărit-o şi prin filialele existente în locuri cu taxe mici, precum Irlanda, Olanda, Luxemburg şi Insulele Virgine Britanice.
Iar Apple este doar un exemplu al modului în care giganţii din tehnologie au profitat de legile fiscale valabile într-o eră industrială şi adaptate în mod greşit economiei digitale din ziua de azi, remarcă publicaţia citată.
O parte din profiturile unor companii precum Apple, Google, Amazon, Hewlett-Packard şi Microsoft nu provin din bunuri fizice, ci din drepturile de autor asupra proprietăţilor intelectuale, cum ar fi brevetele de software care fac posibilă funcţionarea dispozitivelor. În alte cazuri, produsele în sine sunt digitale, cum ar fi melodiile descărcate. Este mult mai uşor pentru companiile cu drepturi de autor şi produse digitale să se orienteze către ţări cu taxe mici, decât ar fi pentru magazinele alimentare sau pentru producătorii de autovehicule, de exemplu. O aplicaţie poate fi vândută din orice loc, spre deosebire de o maşină.
Deşi tehnologia este acum una dintre cele mai mari şi apreciate industrii, multe companii tech sunt printre cele mai puţin impozitate, potrivit datelor guvernului american. În ultimii doi ani, cele 71 de companii de tehnologie care aparţin indicelui S&P 500 (indice care conţine cele mai mari 500 de companii din SUA), inclusiv Apple, Google, Yahoo şi Dell, au raportat plata unor impozite în întreaga lume care reprezintă cam o treime din taxele plătite de alte companii din S&P 500.
Chiar şi în rândul companiilor tech, taxele plătite de Apple sunt mici, iar asta pentru că a găsit strategii prin care să profite de lacunele din codul fiscal, potrivit foştilor directori care au ajutat la crearea acestor strategii.
Fără astfel de tactici, taxele pe care Apple ar fi trebuit să le plătească anul trecut numai în Statele Unite ar fi fost, cel mai probabil, cu 2,4 miliarde de dolari mai mari, potrivit unui studiu recent realizat de un fost economist al Departamentului de Trezorerie, Martin Sullivan. Însă compania a plătit impozite în valoare de 3,3 miliarde de dolari în întreaga lume la un profit raportat de 34,2 miliarde de dolari -rată de impozitare de 9,8% (Apple nu dezvăluie cât din aceste taxe au fost în Statele Unite).
Prin comparaţie, Wal-Mart a plătit anul trecut impozite la nivel mondial în valoare de 5,9 miliarde dolari pentru profiturile de 24,4 miliarde de dolari – o rată de impozitare de 24 la sută.
Zeci de alte companii, printre care Cisco, Harley-Davidson şi Microsoft, au înfiinţat filiale în Nevada, prin care evită taxele din alte state. Sute de alte societăţi beneficiază de astfel de reduceri prin înfiinţarea unor birouri în Delaware.
Apple a refuzat să comenteze oficial asupra operaţiunilor din Nevada, însă unii directori au spus că este nedrept ca societatea să fie criticată pentru reducerea impozitelor când alte mii de companii procedează la fel. Iar dacă Apple s-ar oferi voluntar să plătească taxe mai mari, s-ar pune într-un dezavantaj competitiv şi le-ar face un rău acţionarilor, au argumentat directorii citaţi de New York Times.