Un medic pensionar s-a vaccinat împreună cu strănepoata de 21 de ani: în Bulgaria, prima ţară din Uniunea Europeană care a renunţat la strategia grupurilor prioritare, imunizarea este acum propusă tuturor.

Cu o lună înaintea alegerilor legislative, guvernul a schimbat brusc direcţia, neputând să convingă persoanele eligibile să se vaccineze, fie că este vorba despre profesionişti din medicină, cadre didactice sau lucrători sociali.

„Aveţi încredere în ştiinţă!”, implora ministrul Sănătăţii, Kostadin Anghelov, disperat să vadă că doar o treime din cei înscrişi s-au prezentat la data programată.

Bulgaria, ţara cea mai săracă din UE, dar beneficiară de doze în cadrul strategiei de precomandă a Comisiei Europene, prezintă astfel cea mai slabă rată de vaccinare din cei 27, scrie lalibre.be.

Până astăzi, 168.000 de bulgari au primit cel puţin o doză, adică 2,4% din populaţie, în comparaţie cu o rată de 4,2% pe întreaga UE, potrivit datelor compilate de AFP.

„Uşurată şi fericită”

Nu contează, impulsivul prim-ministru Boiko Borisov a deschis larg porţile centrelor, când venise în sfârşit rândul celor de peste 65 de ani şi al bolnavilor cronici.

Cozi lungi s-au format în weekend-ul trecut în faţa spitalelor din Sofia, tineri şi mai puţin tineri, persoane în plină formă şi altele mai vulnerabile obligate să aştepte cu orele.

„Situaţia s-a schimbat radical. Înainte, trebuia să ne rugăm de oameni să se vaccineze. Acum, echipele sunt prea ocupate”, spunea miercuri Silvia Ciolakova, responsabila policlinicii dintr-unul din cele mai mari spitale din Capitală.

„Uşurată şi fericită”, Deniţa Valkanova, 31 de ani, afişează un zâmbet larg în spatele măştii. „Prieteni care trăiesc în străinătate îmi spun că  trebuie să mai aştepte luni de zile înainte de a avea dreptul la vaccin”.

Alături de ea, o nonagenară este la fel de încântată. „La vârsta mea, cu ce să încep?”, îi răspunde ea, glumeaţă, medicului care o întreabă de antecedentele ei medicale.

Dar joi deja, dozele erau epuizate şi accesul tuturor a trebuit temporar suspendat în marile oraşe, ministrul sănătăţii indignându-se de întârzierile în livrarea loturilor AstraZeneca/Oxford.

„Conducătorii noştri sunt formidabili: au deblocat sistemul provocând un haos monstruos!”, ironiza acum câteva zile ziarul „Sega”.

„Lipsuri serioase”

Scepticismul legat de vaccinuri este mai ridicat în Bulgaria decât oriunde în Europa, pe fondul neîncrederii în autorităţi.

Aproximativ jumătate din populaţie spunea că nu vrea să se vaccineze, în două sondaje diferite publicate saptămâa trecută, în timp ce informaţii false circulă în număr mare de la începutul pandemiei.

„Pentru a compensa întârzierea, guvernul a deschis larg porţile, dar asta e în detrimentul celor mai în vârstă şi mai fragili”, prioritari în celelalte ţări din  UE, regretă analista Boryana Dimitrova, de la institutul Alpha Research.

După părerea ei este vorba de „lipsuri serioase” ale echipei de la putere, care şi-a văzut scăzând cota de popularitate de la valul de proteste în masă de vara trecută.

De fapt, 15.100 de bulgari sub 65 de ani – majoritatea având între 30 şi 50 de ani – au profitat de această schimbare de strategie, potrivit statisticilor oficiale, adică mai mulţi decât cei aparţinând categoriei „prioritare” a celor mai bătrâni şi bolnavi.

Campania de vaccinare este politizată?

Mulţimea din ultimele zile „nu este o veste bună”, subliniază Parvan Simeonov, de la institutul Gallup, care denunţă o politizare a campaniei de vaccinare la apropierea scrutinului din 4 aprilie.

Însoţit de miniştrii săi, Boiko Borisov asistă personal la campania de imunizare în satele izolate, unde sunt trimise echipe mobile.

Lăudând „o organizare perfectă”, el vede în recenta afluenţă un argument pentru a reduce restricţiile, printre „cele mai puţin stricte din Europa”, în ciuda unei creşteri a contaminărilor în februarie.

De luni, restaurantele şi sălile de jocuri se vor redeschide, a anunţat prim-ministrul miercuri, promiţând chiar deschiderea cluburilor de noapte în aprilie.