Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.
„Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute cele trei etape. Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale.
Din acest punct de vedere, astăzi, în prima zi de Crăciun se concretizează speranţa noastră că vom avea, în sfârşit, o modalitate sigură, eficientă şi rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viaţa poate unora pentru totdeauna”, a explicat Gheorghiţă.
Totodată, Gheorghiţă a mai menționat faptul că această strategie va fi respectată ca în orice altă ţară şi a precizat că prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical.
„Este această persoană stabilită. O s-o aflaţi la momentul în care va fi vaccinată”, a menţionat dr. Valeriu Gheorghiţă.
Un progres științific
În același timp, el a mai dat asigurări că „astăzi suntem martorii unui progres ştiinţific, unui progres medical, prin care un vaccin a dovedit că îndeplineşte toate standardele de siguranţă, de calitate şi de eficacitate”.
„Mă bucur să constat că există atât interes pe tema vaccinării COVID-19, mă bucur că există dezbatere publică legată de acest subiect. Toate aceste lucruri ne obligă şi ne motivează să asigurăm o demarare a campaniei de vaccinare în condiţii cât se poate de sigure împreună cu grupul de experţi pe care îl coordonez. Toate aceste activităţi sunt perfect sincronizate şi în acord cu ceea ce se întâmplă în restul ţărilor membre al Uniunii Europene.
Este un efort logistic fără precedent pe care l-am organizat. Suntem pregătiţi să demarăm campania de vaccinare împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, într-un mediu favorabil, într-un mediu de normalitate, pentru ca fiecare cetăţean, în final, să aibă acces la vaccinare în momentul în care îşi va dori acest lucru”, a arătat dr. Gheorghiţă.
Pe lângă campania de vaccinare, potrivit medicului, românii au nevoie și de o campanie de informare referitoare la necesitatea vaccinării împotriva COVID-19, care a început deja.
„Ştim de platforma naţională de informare vaccinare-covid.gov.ro. Există de asemenea o pagină de socializare, o pagină de Facebook, oficială, există un canal YouToube, au fost distribuite în ţară peste un milion de afişe şi pliante pentru a fi la îndemâna tuturor, pentru a fi expuse în locurile frecvent vizitate de fiecare om în parte, aşa încât să ajungem cu mesajul nostru la fiecare cetăţean, chiar acolo unde informaţiile ajung mai greu”, a spus Valeriu Gheorghiţă.