Guvernul României a adoptat strategia energetică pentru perioada 2025 - 2035. Premierul Marcel Ciolacu a asigurat că prețurile la energie vor fi plafonate, astfel încât toți consumatorii vulnerabili să beneficieze de protecție.
Guvernul a aprobat strategia energetică pentru 2025 – 2035
Guvernul a aprobat strategia energetică pentru 2025 – 2035. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, totodată, că producția de uraniu va fi reluată pentru a satisface consumul nuclear intern al țării, eliminând astfel necesitatea importurilor. Însă cel mai important lucru, a spus el, este ca românii să fie informați că există suficiente stocuri pentru a trece cu bine prin iarnă.
„Aprobăm azi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenți de importurile de gaze naturale până în 2027. De asemenea, reluăm producția de uraniu pentru consumul nuclear al țării, eliminând importurile. Pentru români, însă, cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine iarna. În plus, avem acum prețuri plafonate la energie și gaze și prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetățenii vulnerabili.
Continuăm să susținem autoritățile locale prin împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele în derulare cu bani europeni. Avem un buget de 1 miliard de lei în acest sens. Totodată, suntem pregătiți ca, în decembrie, să venim cu alocări financiare către primăriile unde există situații speciale”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.
Memorandum pentru lansarea proiectului Drona Românească
Marcel Ciolacu a anunțat, de asemenea, că Guvernul aprobă un memorandum prin care este lansat proiectul Drona Românească, în urma colaborării dintre Ministerul Economiei și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Potrivit lui, astfel, „avem garanția că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf”.
Premierul a declarat că Executivul pregătește deja bugetul pentru 2025 și că prioritizarea investițiilor publice majore finanțate în acel an va fi realizată pe baza beneficiilor economice și sociale semnificative. Marcel Ciolacu a subliniat că intenționează să lase viitorului guvern un buget deja aprobat de Parlament.
Totodată, șeful Executivului a spus că nu își dorește să își finalizeze mandatul înainte de a obține decizia intrării complete a României în Schengen. De aceea, a anunțat că urmează să plece la Budapesta, unde va avea loc o reuniune decisivă pe această temă.
„Astăzi aprobăm un memorandum prin care lansăm, practic, proiectul Drona Românească, prin colaborarea ministerului Economiei cu cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Am fost ieri, la Brașov, la compania de stat CARFIL și am văzut ce performanță se face în acest domeniu. Avem garanția că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf.
Pregătim deja și bugetul pe 2025 și prioritizăm investițiile publice majore finanțate la anul, selectate pe baza beneficiilor economice și sociale ridicate. Sunt 235 de proiecte ce au nevoie pentru finalizare de 330 miliarde lei. Mai mult de jumătate sunt de la Ministerul Transporturilor. Vreau să las viitorului Guvern un buget aprobat deja în Parlament.
Așa cum vreau să nu finalizez mandatul înainte de a obține decizia intrării depline a României în Schengen și de aceea, plec azi la Budapesta, unde va fi o reuniune decisivă pe această temă”, a declarat el.
Moment crucial pentru România
Recent, șeful Executivului a declarat, într-un interviu acordat postului Antena 3, că România se află într-un moment decisiv în procesul de aderare la spațiul Schengen. Premierul a precizat că, în următoarele zile, va avea loc o întâlnire crucială la Budapesta, unde liderii implicați vor colabora pentru finalizarea documentului care să consfințească aderarea României la Schengen, incluzând și frontierele terestre.
Premierul a menționat că, potrivit calendarului deja stabilit, România ar putea adera efectiv la spațiul Schengen cu toate granițele începând cu data de 1 ianuarie 2025. Mai multe puteți citi aici.