'Am aici cu mine Strategia Energetică a României, partea I şi partea II, aşa cum am promis şi pe care mâine (vineri – n.r.) o vom lansa în dezbatere publică. În această seară (joi – n.r.) voi transmite acest document preşedinţilor tuturor partidelor pentru că rămân consecvent obiectivului pe care l-am anunţat încă de la învestitura mea, de a încerca să revizuiesc strategia energetică printr-un consens politic cât mai larg. Documentul elaborat fără costuri, fără consultanţi externi, elaborat cu resurse umane proprii din departament, în principal, prezintă o radiografie a stării sistemului energetic românesc, prezintă o radiografie a angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, prin acorduri internaţionale', a spus Răzvan Nicolescu.
Ministrul a afirmat că va fi lansat un set de întrebări şi că aşteaptă participanţi, de la toate partidele politice, să lucreze la etapa finală a proiectului, etapa în care vor fi prezentate scenariile de dezvoltare şi politicile pe care România urmează să le implementeze în următorii 20 de ani.
Răzvan Nicolescu a precizat că documentul va fi disponibil, pentru comentarii, vineri, pe site-ul Departamentului şi că aşteaptă sugestiile, criticile şi recomandările tuturor părţilor interesate.
La începutul lunii noiembrie a acestui an, ministrul delegat pentru Energie arăta că obiectivul principal din strategie vizează asigurarea securităţii energetice a României.
'România are şansa ca, în 2020, să fie a doua ţară, după Danemarca, ce va produce mai multe resurse de energie primară decât vă consuma. Acest lucru îi va conferi ţării noastre un rol strategic regional', a afirmat ministrul la vremea respectivă.
Potrivit acestuia, al doilea obiectiv important al strategiei este asigurarea unor preţuri competitive la energie iar al treilea este cel legat de protecţia mediului.
SURSA: Agerpres