În timpul audierii pentru confirmare în Parlamentul European, Dan Jørgensen, comisarul desemnat pentru energie și locuințe, a confirmat că va pregăti o strategie pentru energia geotermală.
Astfel, el a angajat Europa în adoptarea decarbonizării rentabile, care va pune planificarea și oamenii în centrul tranziției energetice, scrie Euractiv.
Orașe întregi, sate, orașe, fermieri și industria pot trece la sisteme geotermale de încălzire și răcire
Energia geotermală înseamnă că orașe întregi, sate, orașe, fermieri și industria se pot converti la sisteme geotermale de încălzire și răcire. Aduce locuri de muncă și, ceea ce este foarte important, oferă acces la materii prime critice, cum ar fi litiul.
Combinată cu energia electrică, aceasta reprezintă fundamentul unui Plan de acțiune eficient pentru electrificare.
Un drum lung spre recunoaștere
Creșterea energiei geotermale este în plin avânt. Există peste 2,3 milioane de pompe de căldură geotermale mici, medii și mari în case private și sociale, birouri și clădiri publice. 11 milioane de oameni beneficiază de energie electrică geotermală. 400 de milioane de cetățeni, fermieri și orașe se bucură de sisteme geotermale de încălzire și răcire.
Această orientare către consumatori este un atu major pentru energia geotermală. De asemenea, face mai plăcută politica tranziției energetice.
Energia geotermală a fost descoperită în 1904
Prima pompă de căldură geotermală a fost brevetată în Elveția în 1912 de către Heinrich Zoelly. Energia geotermală a fost descoperită de italianul Piero Ginori Conti în 1904, iar prima centrală electrică a fost deschisă în 1913, la Larderello.
Cu toate acestea, abia după războiul din Ucraina, guvernele europene au redescoperit energia geotermală. Țări precum Austria, Croația, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda și Polonia au elaborat foi de parcurs naționale pentru a promova energia geotermală.
A câștigat putere politică cu Raportul de inițiativă al Parlamentului European, adoptat în unanimitate, în luna ianuarie.
Energia geotermală poate fi utilizată pentru producerea de energie electrică sau pentru stocarea energiei și poate furniza căldură directă pentru utilizări multiple, cum ar fi încălzirea centralizată, încălzirea apei și procesele industriale.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), energia geotermală, ca sursă de energie din surse regenerabile de lungă durată, eficientă din punctul de vedere al costurilor și independentă de condițiile meteorologice, poate contribui la stabilizarea rețelelor electrice, compensând parțial riscurile legate de implementarea rapidă a surselor regenerabile variabile.
Elementele de bază ale strategiei energiei geotermale
Cetățenii, industria și fermierii vor să vadă și să simtă îmbunătățiri ale mijloacelor lor de existență. Înseamnă că strategia geotermală trebuie să fie însoțită de un Plan de acțiune concret pentru a realiza investiții.
O alianță industrială geotermală este o necesitate. Acesta va împuternici guvernele, autoritățile de reglementare, finanțatorii și consumatorii să înlăture blocajele investițiilor prin împărtășirea celor mai bune practici, consolidarea capacităților și creșterea gradului de conștientizare.
O schemă europeană de garantare a riscurilor financiare asigură că proiectele geotermale se pot dezvolta în toate țările și in toate regiunile. Dan Jørgensen a menționat deja necesitatea standardizării modelelor de afaceri.
Unele țări au investit în standardizarea acestor contracte standard pentru a facilita adoptarea lor de către autoritățile locale. Încrederea în astfel de modele este esențială pentru capacitatea Europei de a direcționa finanțarea privată în tranziția energetică.
Croația, Țările de Jos și Franța au experiențe bune pe care le pot împărtăși. Permițând statelor membre să împărtășească cele mai bune practici se va asigura un mediu mai sigur și mai sănătos.