Liderul de la Kremlin pare să fi lăsat pe seama altora comunicarea veștilor proaste, o tactică pe care a folosit-o și în timpul pandemiei de coronavirus, relatează agenția AP, comentând tăcerea pe care a așternut-o liderul de la Kremlin după retragerea din orașul Herson.
Când conducerea militară a Rusiei a anunțat retragerea trupelor ruse din orașul Herson, din sudul Ucrainei, toată lumea a observat absența președintelui Vladimir Putin. În timp ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și generalul Serghei Surovikin, dădeau explicații despre motivele retragerii din Herson, Putin vizita un spital de neurologie din Moscova, asistând la o intervenție chirurgicală pe creier. Ulterior, Putin a fost prezent la un alt eveniment, dar nu a suflat o vorbă despre retragerea din Herson, probabil cea mai umilitoare retragere a Rusiei din Ucraina. Niciun cuvânt nici în zilele care au urmat, scrie AP.
Extaz și agonie în Herson
Tăcerea lui Putin este cu atât mai greu de înțeles cu cât Rusia se confruntă cu eșecuri tot mai mari în Ucraina, subliniază AP. Herson era singura capitală regională pe care forțele Moscovei au capturat-o în Ucraina, căzând în mâinile Rusiei chiar în primele zile ale invaziei. Rusia a ocupat orașul Herson și cea mai mare parte a regiunii, o poartă-cheie spre Peninsula Crimeea. Așa cum se știe, Moscova a anexat ilegal regiunea Herson, împreună cu alte trei provincii ucrainene, la începutul acestui an. După care au urmat acele așa zise referendumuri, complet ilegale.
Dar, o lună mai târziu, steagurile Rusiei au fost date jos de pe clădirile guvernamentale din Herson, fiind înlocuite cu steagul galben-albastru al Ucrainei.
Se concentrează pe orice, mai puțin pe acest război
Liderul de la Kremlin pare să fi lăsat pe seama altora comunicarea veștilor proaste, o tactică pe care a folosit-o și în timpul pandemiei de coronavirus. Vladimir Putin „continuă să trăiască în vechea logică: acesta nu este un război, este o operațiune specială, deciziile principale sunt luate de un cerc restrâns de „profesioniști”, în timp ce președintele păstrează distanța”, scrie analistul politic Tatiana Stanovaia într-un comentariu. După ce s-a speculat că va supraveghea personal campania militară din Ucraina și va da personal ordine generalilor pe câmpul de luptă, în ultimele zile pare că președintele rus se concentrează pe orice altceva decât pe acest război. Putin a discutat despre procedurile de faliment și problemele industriei auto cu oficiali guvernamentali, a analizat stimularea investițiilor în Siberia și s-a întâlnit cu noul președinte al Academiei de Științe a Rusiei. De asemenea, Putin a semnat decrete prin care se acordă orașelor ocupate Melitopol și Mariupol titlul de Oraș al Gloriei Militare, în timp ce Lugansk-ului i s-a dat titlul de Oraș al Meritului Muncii.
De ce tace liderul de la Kremlin
Analistul politic Dmitri Oreșkin pune tăcerea lui Putin pe seama faptului că a construit un sistem politic asemănător cu cel al Uniunii Sovietice, în care un lider este, prin definiție, incapabil să facă greșeli.
„Sistemul lui Putin este construit într-un mod în care toate înfrângerile sunt puse pe seama altcuiva: dușmani, trădători, un cuțit înfipt în spate, rusofobia globală, orice altceva”, a spus Oreșkin.
„Deci, dacă a pierdut undeva, în primul rând nu este adevărat, iar în al doilea rând nu a fost vorba de el”, spune analistul.
Unii dintre susținătorii lui Putin au pus la îndoială distanțarea sa atât de evidentă față de ceea ce chiar și cercurile pro-Kremlin au considerat o evoluție critică în război.
”Faptul că Putin avea discuții telefonice cu liderii Armeniei și Republicii Centrafricane în momentul retragerii din Herson a fost mai îngrijorător decât tragedia din Herson”, a declarat analistul politic pro-Kremlin Serghei Markov într-o postare pe Facebook.