Iată 10 sfaturi medicale care te vor ajuta în demersul tău de schimbare a stilului de viață.

Ține o dietă echilibrată, cu efect pe termen lung

Chiar dacă scopul principal al unei diete este acela de pierdere în greutate, nu este bine să te bazezi pe o dietă care promite slăbirea rapidă. Optează pentru o dietă care poate fi ținută pe termen lung, iar rezultatele să fie de durată. Dieta Rina – care durează 90 de zile – garantează o pierdere în greutate de 10-20 de kilograme, în funcție de excesul ponderal inițial. Fiind o dietă disociată, Rina presupune succesiunea unor cicluri de 4 zile, în care să mănânci alimente dintr-o singură grupă alimentară pe zi. În prima zi consumi proteine, a doua zi – amidonoase, a treia zi – carbohidrați, a patra zi – vitamine. Esențial este să nu combini alimentele, iar la micul dejun să consumi doar fructe.

Evită înfometarea

În meniul Rina nu există restricții calorice sau cantitative. Prin urmare, poți mânca în voie până ajungi la senzația de sațietate. Tot secretul constă în disocierea corectă a alimentelor și repartizarea corectă a meselor.

Împrietenește-te cu mișcarea

Să faci mișcare zilnic poate fi o reală provocare, mai ales dacă ai un program încărcat. Însă este bine să aloci măcar 3 zile pe săptămână unei activități fizice organizate: stretching, aerobic, alergare, înot, dans, tenis, fotbal sau orice ți se potrivește. Orice mișcare a corpului este mai bună decât să stai pe canapea. Mișcarea tonifiază nu doar corpul, ci și mintea.

Ia-ți zilnic doza zilnică de lumină naturală

Pentru a-ți energiza trupul și mintea ai nevoie de lumină naturală. Lipsa expunerii la lumina naturală este asociată cu depresia, boli cardiovasculare, dereglări metabolice, diabet, creștere în greutate. Pentru a beneficia de soarele de dimineață, care acționează ca un adevărat tonic general, drumul spre locul de muncă îl poți parcurge pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta, cel puțin de câteva ori pe săptămână.

Hidratează-te corect

Indiferent de dieta pe care o ții, trebuie să consumi zilnic minimum 2 litri de lichide: apă, ceaiuri din plante, cu lămâie, fără zahăr. Bea un pahar cu apă înaintea meselor principale pentru a permite senzației de sațietate să se instaleze mai repede. Nu uita să-ți începi ziua cu un pahar de apă.

Gestionează stresul

În situațiile stresante există tendința de a consuma mai multă hrană, de cele mai multe ori nesănătoasă. Dacă treci printr-o perioadă tensionată, încearcă să-ți ocupi timpul cu activități relaxante, exerciții de respirație, plimbări, yoga.

Ține un jurnal alimentar

Te ajută să-ți pui ordine în dietă și vine la pachet cu un mare plus: scrisul de mână reduce nivelul de stres, te relaxează și te ajută să conștientizezi mai bine ceea ce îți propui să mănânci.

Deconectează-te cât mai frecvent de la tehnologie

Suntem în era tehnologiei, nu poți face abstracție de asta. Dar dispozitivele electronice nu au ce căuta în dormitor sau lângă tine la masă. Este bine să reduci cât mai mult timpul petrecut pe telefon sau laptop, iar periodic (în weekend, vacanțe) să faci cure de dezintoxicare de la rețelele de socializare.

Dormi suficient

Este foarte important să nu iei cina la ore târzii și să tai de pe listă alimentele hipercalorice după ora 18.00. De asemenea, asigură-te că respecți un program de somn de minimum 7 ore pe noapte.

Evită viciile

Fumatul, consumul de alcool sau alte dependențe nu sunt prietenoase nici cu un program de slăbire, nici cu sănătatea. Așa că va trebui să le elimini din rutina ta. În cazul în care simți că ai nevoie de ajutor, poți apela la consilierea unui psihoterapeut.