In conditiile in care Romania a pierdut un milion de locuitori in ultimul deceniu, in mare parte din cauza emigrarii, declaratia premierului ar parea oarecum visatoare. Dar exista sansa ca ea sa reprezinte realizarea unui avertisment dat primului-ministru in ianuarie 2002 la New York: cultivarea, atragerea si retinerea talentului tinerilor romani reprezinta una din problemele strategice vitale ale Romaniei, pe termen lung. Cel mai eficient mod de a crea o masa critica de tineri scoliti in Vest este scutirea de impozit pentru costul educatiei lor, daca acesta este platit de companii din Romania care au incheiat contracte cu viitorii absolventi si ii vor angaja la terminarea studiilor.
Spre deosebire de majoritatea adolescentilor americani care vor sa faca o facultate, tinerii romani care ar vrea sa studieze in SUA nu prea au probleme cu nivelul pregatirii lor academice, ci cu banii. Caci inainte de a considera chiar candidatura unui student strain, majoritatea universitatilor si colegiilor cer o garantie ca viitorul student are din ce sa-si plateasca studiile. Institutiile care ofera burse integrale sunt putine, si concurenta pentru aceste burse, feroce.

Beneficiind de o finantare din partea unei companii, ambitiosul absolvent isi poate implini visul unei educatii performante. Firma-sponsor beneficiaza pe termen lung prin formarea treptata a unei forte de munca de varf, care a avut posibilitatea sa fie expusa la ultimele tehnologii sau teorii de management. Dar respectiva firma trebuie sa aiba si o motivatie imediata pentru a se angaja intr-un anevoios proces de selectie a unor astfel de tineri. Motivatia ar consta in scutirea de impozit pentru suma investita in programul de sponsorizare.
Adoptarea unei astfel de strategii ar necesita eforturi minime din partea Guvernului, implicand numai modificarea proiectului Codului fiscal pentru a prevedea astfel de sponsorizari. Administrarea programelor in sine trebuie lasata la latitudinea firmelor, care stiu cel mai bine de ce fel de talent/capital uman ar avea nevoie, cand si in ce conditii.
Intr-adevar, statul renunta la niste bani oferind scutiri de impozite, dar beneficiile unei astfel de strategii ar fi cu mult mai semnificative. Studentii care pleaca la studii si se intorc in tara aduc ceva extrem de valoros, pe langa diploma si experienta unei educatii de cel mai inalt nivel: ei vor fi trait patru ani in societati unde capitalismul functioneaza, unde spiritul de initiativa este cultivat, unde se pot face bani cinstiti, unde constiinta civica exista si este si ea stimulata. O data intorsi in Romania, ei vor aplica cele invatate in Vest nu numai pe plan profesional, dar si social, civic si politic.
Se poate spune ca sunt deja numerosi tineri care se intorc in Romania si fac acest lucru si fara ca Guvernul sa ofere scutiri de impozite pentru educatia lor. Dar acesti tineri sunt prea putini ca sa aiba un impact suficient de semnificativ si rapid, pe masura nevoilor Romaniei.

De asemenea, vor fi voci indignate care sa spuna ca sistemul de invatamant autohton este suficient de bun pentru a forma astfel de tineri. Romania are nevoie si de ingineri, de arhitecti, de manageri adevarati, de specialisti in marketing, publicitate, strategii de afaceri. Toate acestea sunt materii a caror predare necesita sau laboratoare performante pe care Romania nu si le permite, sau cadre didactice cu experienta practica, asa cum in Romania nu pot sa existe, fiindca 13 ani de tranzitie nu formeaza suficienti oameni care sa aiba timpul si motivatia de a preda in facultati. In ansamblu, ideea ca Romania are un sistem de invatamant performant reprezinta, poate, una din cele mai periculoase iluzii perpetuate in ultimii ani de guvernanti. Un sistem de invatamant in care este imposibil sa treci un examen fara meditatii particulare si in care profesorii nu-si pot plati facturile fara sa dea aceste meditatii constituie un caz clar de faliment moral al unei tari care isi neglijeaza propriul viitor.
Asadar, daca vrea ca tinerii romani sa se intoarca in Romania o data scoliti in Occident si sa aiba un impact vizibil asupra Romaniei, Adrian Nastase va trebui sa ii trimita mai intai la studii in Occident, cu sutele, daca nu cu miile. Modul cel mai ieftin, eficient si rapid de a o face este prin mijloace fiscale de incurajare a sponsorizarii studiilor superioare in Vest de catre sectorul privat. Implementarea unui astfel de plan ar putea declansa, treptat, o revolutie a mentalitatilor in Romania, pe toate planurile, o revolutie de care Romania are mare nevoie.