Strategii eficiente pentru combaterea bolilor cu cele mai multe decese în România

boli cardiovasculare

SURSA FOTO: Sanador

În România, afecțiunile cardiovasculare produc cele mai multe cazuri de îmbolnăvire și deces, de vină fiind atât stilul de viață nesănătos, fumatul, sedentarismul și alimentația bogată în grăsimi, cât și neefectuarea controalelor medicale periodice.

Printr-un consult cardiologic anual, chiar și în lipsa unor semne și simptome, pot fi descoperite și tratate din timp afecțiuni cardiace care pot evolua rapid și pot duce la complicații serioase, precum infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă sau stopul cardiac.

Pentru ca aceste tratamente să aibă însă rezultate bune pe termen lung, este necesară o abordare personalizată și integrată a bolilor cardiovasculare, care să implice experiența unor medici cu diferite specializări. O astfel de abordare modernă poate fi asigurată numai de Echipa inimii.

La Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează singurul Centru de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România cu acreditare internațională Corcym Academica, Echipa Inimii este formată din cardiologi, chirurgi cardiovasculari și cardiologi intervenționiști. Alături de aceștia lucrează medici specializați în anestezie și terapie intensivă cardiovasculară și în medicină de urgență, gata să intervină oricând este nevoie, chiar și în situații limită.

Primul pas în abordarea afecțiunilor inimii și vaselor mari de sânge îl reprezintă consultul de cardiologie, care va fi completat, în funcție de indicația medicului, cu analize de sânge și investigații specifice – EKG, ecografie cardiacă, coronarografie, angio-CT sau angio-RMN. În urma acestei evaluări complete, medicul poate diagnostica afecțiuni severe ale inimii, precum malformațiile cardiace, valvulopatiile sau anevrismele de aortă.

Un rol important în stabilirea diagnosticului avansat și în tratamentul minim invaziv al bolilor cardiovasculare îl au cardiologii intervenționiști, parte importantă a Echipei Inimii. Coronarografia, folosită pentru diagnosticul bolii coronariene, al malformațiilor cardiace sau al valvulopatiilor, este o procedură de Cardiologie Intervențională, care se realizează prin abord endovascular și permite vizualizarea arterelor coronare. În același timp operator, coronarografia poate fi completată cu o intervenție de tratament endovascular – angioplastia cu balon și stent. La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia și angioplastia sunt efectuate în cele mai bune condiții de siguranță în Laboratorul de Cateterism Cardiac dotat cu angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Pentru afecțiunile severe ale inimii, care nu pot fi tratate eficient prin tratament medicamentos sau prin proceduri de cardiologie intervențională, singura soluția este tratamentul chirurgical, chirurgii cardiovasculari reprezentând o parte esențială a Echipei Inimii. Din fericire, astăzi, cele mai multe boli cardiovasculare pot fi tratate și prin intervenții chirurgicale minim invazive, evitându-se astfel o operație la inimă clasică, așa-numita operație pe cord deschis, în care se taie sternul și se deschide cutia toracică.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de chirurgie cardiovasculară se pot realiza și prin minitoracotomie sau endoscopie, cu aparatură de ultimă generație 3D și 4K, astfel încât pacientul se recuperează mai repede, iar riscul de complicații este redus. Operațiile se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, conectat la o Secție de terapie intensivă cardiovasculară dotată cu echipamente integrate într-o platformă digitală.

Pe 29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii. Cu această ocazie, Echipa Inimii de la SANADOR este alături de pacienți, pe care îi îndeamnă să urmeze un stil de viață sănătos și să se prezinte periodic la consultații și analize, pentru că doar în acest fel pot avea cu adevărat grijă de ei și de inima lor.