Mai bine de un sfert din cele peste zece mii de oferte de muncă postate pe eJobs se adresează tinerilor fără experienţa unei slujbe anterioare.

Cele mai bune învăţăminte le tragem din greşeli. Dar prima încercare poate fi un succes care ne va da încredere şi mai mare în forţele proprii. „De o jumătate de an, de când trimit CV-uri în toate părţile pentru a-mi găsi un loc de muncă, mă duc la toate interviurile la care sunt chemată. La început eram nedumerită de ce nu sunt acceptată. De fiecare dată însă mai învăţam câte ceva. Acum am devenit expertă în interviuri. Pot să dau lecţii.“

Este confesiunea unei studente de la o universitate particulară care îşi spune, în glumă, „căutător profesionist de joburi”. Îndărătul zâmbetului se simte amărăciunea. Experienţele trăite au învăţat-o să se uite la cele mai mici detalii şi să devină extrem de selectivă. Tot căutând, a descoperit realitatea din spatele uşii departamentului de resurse umane. O realitate care a obligat-o să se analizeze şi să-şi construiască un plan de pregătire capabil să o conducă spre succes în carieră.

Câţi tineri se comportă astfel? Vârsta la care încep să caute primul loc de muncă a scăzut considerabil. Companiile au acum oferte de lucru şi pentru liceeni. Prima experienţă este, pentru mulţi, dezarmantă.
„Generaţia jocului pe calculator”, sintagmă potrivit aleasă de psihologul Alina Popescu, are alte aşteptări decât părinţii. „Rapiditatea cu care tinerii vor să obţină gratificaţii, rezultate, afirmare, recunoaştere este mult mai mare decât la generaţiile anterioare, pentru că a fost obişnuită să primească răspunsuri rapide de la vârste fragede. Un joc pe calculator, internetul sau emisiunile TV oferă rezultate sau satisfacţii imediate şi foarte multe în unitatea de timp.“ Aceasta este explicaţia pe care o dă psihologul modului în care tinerii aleg primul loc de muncă.

Slujbele de-o vară pot fi cel mai bun test pentru debutanţi

Din păcate, sunt nenumărate situaţiile în care tinerii nu-şi cunosc nici potenţialul şi nici domeniile de interes spre care ar dori să se îndrepte în carieră. De aici provin marile dezamăgiri ale candidaţilor, dar şi ale angajatorilor. Companiile mari au programe speciale pentru tineri, extrem de transparente, care elimină, din start, neînţelegerile. „Înainte de angajare, noi facem un program de instruire de 40 de zile, după care urmează încheierea contractului de muncă şi perioada de probă”, ne spune directoarea de resurse umane Laura Crăciun, de la Pizza Hut. După aceea, urmează ciclurile specifice de specializare şi dezvoltare în carieră.

McDonald’s este considerat o adevărată şcoală. „Toţi cei care vin la noi ştiu că beneficiază de o pregătire care le va folosi tot restul vieţii. Sunt ţări în care, dacă fac dovada că au lucrat în vacanţe la un McDonald’s, tinerii primesc din oficiu un punct la examenul de bacalaureat”, ne explică directorul de comunicare Cristian Savu. Angajaţii acestei multinaţionale sunt vânaţi de alte companii tocmai pentru a beneficia de pe urma pregătirii.

„Este foarte important să poţi alege cele mai potrivite joburi, pentru a putea construi o carieră aşa cum ţi-o doreşti. Viaţa este mult prea importantă ca să fie lăsată în voia sorţii, iar succesul se construieşte prin atitudinea mentală, prin stabilirea unor obiective clare, prin cunoaştere, prin concentrare, prin voinţă şi perseverenţă, prin capacitate de adaptare“, îi sfătuieşte pe tineri Cristina Săvuică, Managing Partner la Lugera&Makler. De aceeaşi părere este şi Ioana Pielescu, Managing Partner la Qipa. În opinia interlocutoarei noastre, o bună modalitate de cunoaştere a ceea ce vă place şi vă împlineşte o reprezintă programele de internship din organizaţii. „În câteva luni, poţi să îţi faci o imagine asupra unui domeniu sau măcar să îţi dai seama dacă îţi place sau nu. Aşa poţi, în maximum doi ani, să spui: mi-ar plăcea sa fac asta.“ Anul trecut, firma de consultanţă a avut o studentă de la Psihologie într-un program de internship, iar acum este în plin proces de recrutare a unui alt student. Posibilităţi de căutare sunt acum mai multe ca oricând, graţie sistemelor moderne de comunicare.

Laura Chilom, consultant în resurse umane la eJobs, ne informează că, în acest moment, pe site-ul de recrutare online sunt 10.161 de posturi din cele mai diverse domenii, dintre care 2.768 sunt destinate exclusiv atât studenţilor, cât şi celor care nu au neapărat experienţă într-un domeniu, dar sunt în căutarea unui loc de muncă. „Liceenii sunt cei care optează, în general, pentru joburi pe perioada vacanţei, iar studenţii aleg, în prima fază, locuri de muncă part-time, care să le permită continuarea studiilor. Sunt interesaţi de joburi în vânzări, IT, turism, hoteluri, restaurante, customer service, secretariat, sampling etc.“ Vara se apropie, aşa că este momentul cel mai potrivit pentru elaborarea unei strategii de căutare şi alegere a primului loc de muncă.

Cristina Caloian, casieră la McDonald’s

103-13355-3637_cristinacaloian_19.jpgSunt studentă la Drept, în primul an, la Spiru Haret. Într-o zi, am trecut cu prietenele să bem un suc la McDonald’s. Am văzut nişte CV-uri şi le-am completat. Aveam nevoie de un serviciu pentru a-mi plăti cursurile. Auzisem că McDonald’s îţi creează un program flexibil, pentru a putea continua studiile. După câteva zile, am fost chemată la interviu şi, foarte curând, am intrat în programul de probă de trei zile. Programul este conceput pentru a-ţi da seama dacă poţi face faţă slujbei şi dacă-ţi place. În prima zi, timp de opt ore, am lucrat la bucătărie, unde am învăţat să fac sendvişuri. A doua zi, am trecut la linia de servire, unde am învăţat să preiau comenzi, să asamblez comenzi, să sugerez produse. În a treia zi, am fost pusă să mă ocup de curăţenie pe mese şi în restaurant.

Mi-a convenit şi, într-o săptămână, m-au sunat să mă întrebe când vreau să încep să lucrez. Mi-au oferit posibilitatea să-mi aleg programul în funcţie de cursurile de la facultate. Lucrez dimineaţa, câte şase ore, şi am două zile libere, oricând vreau eu, în fiecare săptămână. La început mi-a fost greu să mă scol devreme, dar m-am ambiţionat, pentru că mi-am dat seama că trebuie să muncesc.

Sunt la McDonald’s de o jumătate de an şi din ce trece timpul îmi convine tot mai mult să rămân aici. Avansezi repede şi mi-a crescut salariul. Avem fel şi fel de concursuri, cu premii în funcţie de rezultatele pe care le obţinem. Eu am câştigat locul trei la promoţia de cafele. Există şi o vilă la munte, unde ne putem petrece, potrivit programării, zilele libere. 

Andreea Hruscovschi, ospătăriţă la Pizza Hut

103-13357-3637_hruscovskiandre1423.jpgAm terminat anul trecut Facultatea de Management turistic şi comercial la Dimitrie Cantemir. În timpul studiilor nu am lucrat nicio zi. Restaurantul Pizza Hut mi l-a recomandat o prietenă, nu pentru mâncare, ci pentru un loc de muncă. Lucrez din aprilie 2007, ca ospătar, şi sper să rămân aici mult timp. Este o muncă pe care o fac cu mare plăcere. Lucrez cu oamenii, în primul rând. În al doilea rând, se lucrează în echipă. Toţi suntem tineri, ne înţelegem foarte bine şi asta este super. La fel de bine ne înţelegem şi cu şefii.

Când am venit, am fost introdusă într-un  program de instruire în care am cunoscut tot ceea ce înseamnă activitate în restaurant, lucru cu clienţii, dar şi cu colegii. Mi s-au explicat paşii în servire, meniurile, după care am învăţat toate standardele după care se ghidează restaurantul. Recent, am încheiat un alt program, dedicat asistenţilor de manager. Vreau să-mi continui activitatea la Pizza Hut şi sper ca în câteva luni să fiu promovată. Iniţial, m-am angajat pentru a avea o stabilitate materială. În timp, am descoperit că sunt mult mai multe lucruri care mă atrag. La ultimul program am învăţat cum să conduc un restaurant, să mă asigur că produsele sunt mereu de aceeaşi calitate, să am grijă ca totul să fie în regulă, dar şi cum să mă înţeleg cu subordonaţii.

Aici totul este la lumină şi foarte bine organizat. Salariile cresc automat după două luni de la angajare. Eşti instruit continuu, în funcţie de promoţiile restaurantului şi de nevoi. Poţi solicita teste, care presupun o instruire prealabilă, pentru mărire de salariu la fiecare două luni.

OPINIA ANGAJATORULUI

Programe personalizate pentru tineri

103-13356-3637_francoisoliver_19.jpgPentru informarea despre oportunităţile de pe piaţă, în cazul tinerilor aflaţi în căutarea unui job, este foarte importantă atitudinea proactivă, reflectată în participarea la diverse evenimente de carieră, înrolarea în diverse proiecte şi programe (voluntariat, stagii de practică, internship), implicarea directă în activitatea organizaţiilor studenţeşti, frecventarea unor sesiuni de orientare şi consiliere profesională. Depunerea aplicaţiei la angajatorii bine cotaţi pe piaţa muncii este utilă pentru cooptarea într-o corporaţie care sprijină şi recompensează implicarea şi eficienţa.

Compania noastră derulează programe personalizate de practică şi angajare pentru nevoile şi dorinţele tinerilor, asigurând şcolarizarea, susţinerea din partea unor colegi cu mai multă experienţă, sub forma unui mentorat informal.

SFATUL CONSULTANTULUI

Job cu job se face o carieră

O carieră se construieşte cu paşi mici şi fiecare job trebuie ales cu grijă, pentru că acesta reprezintă o etapă profesională. Este prima treaptă care ar trebui să conducă spre obiectivul fixat.

Am constatat cu surprindere că, în foarte multe cazuri, tinerii nu au un plan de carieră, nu ştiu ce vor să facă din punct de vedere profesional, nici măcar în viitorul apropiat, şi lasă de multe ori ca lucrurile să meargă de la sine. Astfel, se întâmplă să realizeze, după mulţi ani, că nu le place ceea ce fac şi că şi-ar dori să fi ales alt domeniu.

Joburile ocupate sunt că nişte însemne pe care le purtăm şi de care nu avem cum să scăpăm niciodată. Acesta este motivul pentru care îi sfătuiesc pe tineri să se evalueze corect şi în termeni realişti, să încerce să-şi identifice abilităţile şi competenţele, înclinaţiile şi obiectivele profesionale şi, în concordanţă cu acestea, să-şi aleagă de timpuriu domeniul în care doresc şi pot să activeze. Este ştiut faptul că reorientarea profesională constituie un proces destul de greu de realizat.

Gabriela Şerbănică, consultant resurse umane, Adecco România

RECOMANDĂRI PRACTICE

103-13359-3637_stefaniapopp_cc_19.jpgŞtefania Eugenia Popp, director general JARomania

Strategii pentru alegerea primului loc de munca

Pentru a putea face o alegere potrivită, tinerii trebuie să fie învăţaţi cum şi unde să caute. Junior Achievement derulează în şcoli, începând din anul acesta, un pachet de programe Acces la Succes, care cuprinde: Succesul profesional, Cariera ta, Tehnici de comunicare şi evenimente de tipul Job Shadow. În cadrul lor, tinerii intră în contact cu meseria pe care şi-o doresc. Din toamnă, vom da drumul la portalul de informaţii pentru carieră, antreprenoriat, educaţie financiară, www.studentcenter.ro, unde tinerii vor găsi toate informaţiile necesare. Până atunci, recomand tinerilor aflaţi în căutarea primului lor job:

1. Să identifice abilităţile proprii cât mai de timpuriu.
2. Să încerce să dobândească „softskills“ încă de pe băncile şcolii.
3. Să participe la internshipuri cât mai de timpuriu.
4. Să participe la activităţi de voluntariat încă din timpul şcolii.
5. Să înveţe să caute locul de muncă potrivit abilităţilor şi cunoştinţelor, nu locul de muncă visat.

Nefericirea celor mai mulţi tineri vine din aşteptări nepotrivite cu „putinţele“ şi cunoştinţele lor.

103-13358-3637_madalinadidea_19.jpgMădălina Didea, Managing Partner, HART Human Resource Consulting

Procesul de orientare şi consiliere în carieră

Partea de orientare în carieră este importantă pentru cei aflaţi la începutul traseului profesional. De parcurgerea cu succes a acestui proces sunt responsabili, sau ar trebui să fie, şi tinerii, dar şi şcoala, părinţii. Toţi aceştia ar trebui să cunoască o serie de elemente importante în procesul de orientare şi consiliere în carieră:


1. Autocunoaşterea
• ce calităţi, ce arii de dezvoltat are persoana respectivă;
• care sunt principalele motivaţii şi interese faţă de anumite grupe de activităţi profesionale;
• ce factori externi sunt importanţi pentru persoana respectivă în alegerea jobului (venit, locaţie, program de muncă etc.).


2. Cercetarea pieţei de muncă şi căutarea efectivă a unui job
• ce companii sunt în piaţă din domeniul pe care l-a ales persoana respectivă (căutarea pe internet, urmărirea anunţurilor de recrutare, accesarea paginilor de internet a companiilor care anunţă posturi vacante, discuţia cu un consilier în carieră, discuţia cu persoane care deja lucrează în acele companii etc.);
• ce responsabilităţi presupun posturile vacante căutate;
• cum să întocmească corect un CV;
• cum să se prezinte la un interviu.

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008