Era Goldilocks, în care acțiunile cresc pe o perioadă susținută de timp alături de obligațiuni, s-a încheiat, declară Wei Li, reprezentanta celui mai mare fond de investiții din lume.
În calitate de strateg-șef la cel mai mare fond de investiții din lume, BlackRock, Wei Li conduce o echipă de cercetare proprie care oferă celui mai mare manager de active din lume informații despre piețe, economie, geopolitică și alocare de active pe termen lung.
Ea atribuie traiectoria sa rapidă în carieră (are doar 38 de ani) educației, spiritului competitiv, cunoștințelor solide de matematică (a câștigat de două ori medalia cu aur la Olimpiada de Matematică din China) și capacității de a ști cum să foloasească punctele forte. Într-un interviu pentru Bloomberg, ea a vorbit despre recentele turbulențe bancare și provocarea neobișnuită pentru băncile centrale.
De asemenea, a explicat modul în care echipa ei se gândește la alocarea activelor.
Întrebată dacă este pregătită pentru noi provocări, având în vedere contextul economic și financiar actual, Wei Li a spus că ”punerea în aplicare a unui proces foarte riguros pentru generarea de vizualizări într-un context este important”. Suntem pe cale să ajungem acolo unde ne dorim, dar mai sunt multe de făcut.
Lumea în schimbare – mediul macro, tranziția net-zero, forțele structurale precum îmbătrânirea demografică, fragmentarea geopolitică – toate acestea înseamnă construirea de noi portofolii, care funcționează pentru contextul ciclic, dar sunt și bine poziționate pentru tendințele pe termen lung”.
Potrivit lui Wei Li, ”prima etapă a crizei bancare s-a stabilizat. Înăsprirea creditelor și potențiala criză a creditelor continuă, totuși”.
Turbulențele bancare din martie nu au fost o criză bancară
Ea susține că, deocamdată, nu se poate spune dacă vor mai apărea probleme în sectorul financiar. ”Turbulențele bancare pe care le-am văzut în martie nu au fost o criză bancară. Mai degrabă, a fost o expresie a fisurilor financiare care au apărut pe piețe ca răspuns la ciclul de creștere a ratelor”, a explicat Li.
În plus, ea a amintit că, în timpul Marii Moderații, perioada de scădere a volatilității macroeconomice experimentată în America de la mijlocul anilor ’80 până înainte de pandemie, SUA au reușit să atenueze ciclurile economice, deoarece instrumentele lor au fost foarte eficiente în abordarea ecuației.
”Acum, suntem obligați să vedem încetinirea creșterii, piața muncii devenind mai slabă dar, și apariția fisurilor financiare în sistem. Creșterea randamentului aurului, în septembrie anul trecut, când lira sterlină a scăzut brusc ca răspuns la măsurile fiscale propuse de prim-ministrul de atunci, Liz Truss, a fost cea mai mare dovadă a apariției unor fisuri financiare”, declară ea.
În opinia strategului-șef la cel mai mare fond de investiții din lume, BlackRock, este imposibil de prezis unde va apărea următoarea fisură financiară, dar ”urmărirea nepotrivirii între active și pasive, unde există stres de finanțare, unde există un efect de pârghie excesiv, poate oferi un indiciu”.
”Zona imobiliară comercială se conturează foarte mult, deoarece costurile de finanțare au crescut și sunt strâns asociate cu băncile regionale pentru finanțare, iar băncile regionale din SUA se confruntă acum cu costuri de finanțare mai mari. Mediul general de creditare a devenit puțin mai strict”, afirmă ea.
Când vom intra în următorul deceniu bull market
”Într-un mediu în care lichiditățile au curs și băncile centrale au reușit să atenueze eficient ciclurile economice prin creșterea sau reducerea ratelor dobânzilor pentru a răspunde cererii, ne-am putut bucura de o piață de investiții de acțiuni și de obligațiuni”, explică Wei Li.
Dar, subliniază ea, în mediul actual, alegerile cu care se confruntă băncile centrale sunt foarte dificile.
”Pot lupta cu inflația, cu orice preț, dar apoi asta dăunează creșterii, afectând acțiunile”, adaugă ea. Era Goldilocks, în care acțiunile cresc pe o perioadă susținută de timp alături de obligațiuni, s-a încheiat, a mai spus reprezentanta celui mai mare fond de investiții din lume.