Cele şase teze argumentate de Orban în respectivul discurs furnizează o explicaţie foarte clară a logicii geopolitice consistente după care se ghidează în politicile controversate promovate de partidul său Fidesz. Patru dintre aceste teze au fost consacrate explicării falimentului modelului european post-naţional şi a incapacităţii acestuia de a aduce stabilitatea politică şi economică pe care a promis-o. Nu întâmplător, Orban a ales să transmită acest mesaj în Marea Britanie, ţară cunoscută pentru tendinţele eurosceptice şi unde retorica antieuropeană a câştigat teren în ultimele luni.
În discursul său, Orban nu a făcut nicio referire la Rusia, ţară care a achiziţionat active strategice în centrul Europei pentru a încerca să recâştige din influenţa pierdută în această zonă, reaminteşte Stratfor, care consideră că Budapesta nu poate evita o ‘confruntare negociată’ cu Moscova şi că toate măsurile luate de Orban pentru a concentra puterea în mâinile sale sunt menite să sporească forţa sa de negociere într-o inevitabilă deschidere către Est. De asemenea, protestele europene faţă de politicile antiliberale adoptate de guvernul maghiar îl preocupă mult mai puţin pe Orban decât susţinerea suveranităţii ţarii sale, în actualul context geopolitic de la Marea Baltică până la Marea Neagră, caracterizat, potrivit analizei Stratfor, de dezintegrarea Europei, reafirmarea Rusiei şi atitudinea ambivalentă a Statelor Unite.
Experimentul ungar este primul de acest fel în Europa – Orban afirmând în acest discurs că Ungaria este ‘un laborator’ -, iar dacă rezultatele acestuia vor fi încununate de succes, el ar putea deveni un model şi pentru alţi lideri din Europa Centrală, perspectivă îngrijorătoare pentru comentatorii europeni şi pentru birocraţii de la Bruxelles, care descriu politica Executivul de la Budapesta drept autoritară, dictatorială sau totalitară, mai comentează Stratfor.
În analiza publicată, profilul politic al lui Orban este plasat între ‘setea de putere’ a lui Ceauşescu şi democraţia liberală a lui Havel, astfel că el este văzut ca un personaj politic complex, care, în pofida greşelilor comise, înţelege realităţile geopolitice neconvenabile şi este pregătit să adopte în faţa acestora soluţii la fel de neconvenabile. AGERPRES