Fondul Monetar Internaţional (FMI) va cere statelor membre să-i ofere un rol de reglementare a sistemului financiar mondial, a declarat, vineri, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Fondul va cere un rol de supraveghere pentru sistemul financiar mondial astfel încât să detecteze mai bine potenţialele riscuri.

„Ar fi nevoie de un mandat mai clar pentru a urmări riscurile la adresa stabilităţii economice şi financiare mondiale. Lansăm ideea unei noi forme de supraveghere multilaterală. În această situaţie ar fi necesar ca Fondul să evalueze efectele sistemice sau la scară largă ale politicilor naţionale”, a spus Strauss-Kahn.

FMI este, în prezent, responsabil cu monitorizarea riscurilor individuale ale statelor şi cu „dezvoltarea economiei mondiale pe ansamblu”, însă „în realitate, majoritatea eforturilor Fondului au fost făcute la nivel naţional”, a spus Strauss-Kahn.

Şeful FMI a sugerat că instituţia a fost pregătită să răspundă şi crizei de lichidităţi, ca cea a dolarului din 2008, care a determinat Rezerva Federală a SUA să deschodă linii de swap cu alte bănci naţionale.

SURSA: Mediafax