Varianta Omicron, care a pus o lume întreagă pe jar şi despre care deocamdată nu există concluzii definitive, a fost confirmată şi în România!

Adrian Streinu-Cercel: După doi ani de pandemie, știm ce avem de făcut

În acest context, cum ar trebui să se comporte oamenii de acum încolo? Profesorul Adrian Streinu-Cercel afirmă că Omicron schimbă complet datele problemei, pentru că pare să aibă o rată de transmitere mult mai ridicată.

“Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere.

Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot.

Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie, știm ce avem de făcut”, a explicat, duminică, prof. Streinu-Cercel, pentru Antena 3.

Sfaturi concrete pentru a fi în siguranţă şi de acum încolo!

În continuare, Adrian Streinu-Cercel a venit cu sfaturi concrete pentru a fi cât mai protejaţi de noua variantă Omicron. Primul lucru: vaccinarea. Rămâne de văzut gradul de protecţie, dar primele date indică faptul că am fi protejaţi în continuare de formele grave ale bolii şi de deces. Al doilea lucru: masca de protecţie, în exterior, în interior, chiar şi în biroul de la serviciu, face apel medicul.

“Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese.

Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască.

Masca este de purtat tot timpul, inclusiv în biroul de la serviciu. Să adăugăm vaccinarea și să nu uităm că avem mulți cetățeni în România care nu s-au vaccinat cu prima doză. Aceștia reprezintă o masă receptivă și vor fi primii loviți de noua variantă atunci când ea va intra în circulație și va înregistra o transmitere comunitară”, a mai precizat Adrian Streinu-Cercel.

Risc egal de infectare, doar că cei vaccinaţi nu vor face forme grave de COVID-19

Profesorul Streinu-Cercel a mai subliniat că şi persoana vaccinată şi cea nevaccinată au același risc de a se infecta, deosebirea fiind că o persoană vaccinată nu o să facă o formă severă de boală.

În plus, el le-a mai recomandat românilor să-şi facă propria anchetă epidemiologică, să fie atenți pe unde merg şi cu cine se întâlnesc şi să-şi evalueze propriul risc de contaminare. Iar ultimul sfat extrem de important: igiena mâinilor.

“Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim.

Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea noastră pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a mai explicat Adrian Streinu-Cercel.