Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balș”, nu priveşte cu ochi buni modul în care românii aleg să trateze sfaturile autorităţilor şi măsurile de protecţie şi de distanţare socială.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, îi critică dur pe români, pentru că nu respectă indicaţiile autorităţilor şi nu poartă corect măştile de protecţie, ceea ce le pune atât lor, cât şi celor din jur, vieţile în pericol: “Când mă uit la televizor mă apucă groaza!”, spune medicul.
Streinu-Cercel crede că doar dacă românii vor asculta de sfaturile autorităţilor şi vor fi disciplinaţi, se va putea evita un al doilea val al pandemiei în România.
“Dacă noi suntem suficient de inteligenți și aplecați asupra problemei și menținem măsurile de distanțare socială: ne ducem să ne spălăm pe mâni, ne ducem să ne spălăm pe față când ajungem acasă, facem toate aceste lucruri ca lumea, purtăm masca, acoperim și nasul și gura. Când mă uit la televizor mă apucă groaza, pentru că văd majoritatea măștilor pe sub nas, nu folosesc la nimic. Doar de design așa sau să-și facă poză pe Facebook.
Dar din punct de vedere epidemiologic n-au absolut niciun fel de valoare. Masca trebuie purtată pe nas. Mai mult decât atât, masca are o parte metalică. Ea trebuie pusă asupra nasului și amprentată încât să ia conturul feței. Nu facem așa, masca își pierde din valoarea de a proteja. De ce îl ia? Pentru că aerosolii plutesc în aer, la o distanță de 0,7 m, până pe la 1,5-1,7 m înălțime, exact în zona de impact a feței”, a declarat profesorul Streinu-Cercel pentru Digi24.
Se termină pandemia în România pe 20 august?!
În aceeaşi emisiune, medicul a comentat şi rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Singapore, care indică data de 20 august drept finalul pandemiei în România.
“Este de la Universitatea din Singapore. Când se va termina COVID-19 pe date? Dau o evaluare, iar pentru România – m-am uitat și eu – spun data de 20 august.
Este o eroare. (…) Pur şi simplu sunt nişte date. Statistica poate să facă absolut ce dorește ea. Problema este ce date folosește pentru a genera. (…) Organizația Mondială a Sănătății nu-și permite să dea astfel de date. Ar fi o eroare majoră să dea astfel de date. De ce? Vine un document și spune 20 august… problema e ce să o facă lumea când o să audă astfel de lucruri? O să se bucure și o să-și cumpere bilete. Și pe urmă o să vedem că aceste lucruri nu se pot pune în practică”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.