Presiunile la care sunt supuse veniturile băncilor, ca urmare a noilor taxe şi reglementări, pun în pericol relansarea creditării şi creşterea economică în fostele state comuniste din Europa, a anunţat marţi grupul bancar austriac RZB, unul din cele mai mari bănci din regiune, transmite Reuters.

Într-un studiu dedicat sectorul bancar din Europa de Est, RZB susţine că nivelul creditelor neperformante ar putea să crească pentru o perioadă de timp mai mare decât se anticipa, cel puţin în unele state, în condiţiile în care stagnarea sau contracţia economică persistă. Creditarea bancară este una din principalele surse de venituri pentru băncile occidentale care au alocat capital pentru fostele state comuniste din Europa şi URSS, şi în consecinţă un element cheie pentru viitorul economic al regiunii.

În pofida temerilor care circulau anul trecut, conform cărora băncile occidentale s-ar putea retrage din Europa de Est, RZB susţin că portofoliul de credite a scăzut cu doar 1,8 procente în euro şi nu a scăzut deloc în monedă locală, exceptând Ungaria, Rusia, Ucraina şi Bosnia.

Însă creşterea moderată preconizată de analiştii RZB pentru acest an şi anul viitor ar putea fi în pericol deoarece profiturile băncilor sunt afectate de noi taxe cum sunt cele din Ungaria şi Austria, şi posibil şi în Polonia.

‘Pe baza proiecţiilor noastre actuale referitoare la o relansare modestă a economiilor, cu diferite viteze, ne aşteptăm la o creştere moderată a creditelor bancare în 2010 şi 2011’, susţin economistul RZB, Walter Demel. ‘Cu toate acestea, dat fiind nivelul ridicat de stres cu care se confruntă băncile din întreaga lume, inclusiv perspectivele cadrului normativ Basel III şi noile taxe impuse companiilor din sectorul financiar, ar putea să existe factori structurali care să pună în pericol o astfel de relansare. Cu siguranţă, şi în Europa Centrală şi de Est acesta este unul din factorii majori de risc pentru relansarea economică’, se arată în studiul RZB.

Cele mai mari bănci din Europa de Est

Economiştii RZB avertizează că în condiţiile creşterii şomajului este posibilă o creştere prelungită a nivelului creditelor neperformante. Un exemplu în acest sens este Ungaria, unde un stoc important de credite ipotecare în franci elveţieni combinat cu o depreciere a forintului au agravat situaţia economică deficitară, dar şi România, unde economia ar urma să se contracte din nou în acest an.

Potrivit raportului RZB, UniCredit a rămas în 2009 banca internaţională cu cele mai mari active în Europa de Est. Pe locul secund s-a situat Erste Group Bank, care a devansat Raiffeisen. Pe locul patru s-a situat Societe Generale, urmat de KBC.

SURSA: Mediafax