Gestionarea stresului în vremuri de incertitudine

Stresul cotidian

Stresul cotidian

Într-o lume care se mișcă cu o viteză amețitoare și în vremurile de incertitudine în care trăim, stresul a devenit aproape o constantă a vieții noastre. De cum ne trezim dimineața suntem bombardați cu informații, notificări, claxoane, termene limită, cerințe sociale, schimbări rapide și simțim nevoia să fim mereu conectați și mereu în priză pentru ca nu cumva să omitem sau să pierdem ceva. Și de multe ori, oamenii ajung să se piardă pe ei în acest proces, simțindu-se stresați, neliniștiți și agitați. Și poate te întrebi, dacă nu putem schimba vremurile în care trăim, cum ne putem schimba noi pentru a ne adapta și a putea gestiona acest stres, fără a deveni copleșiți?

Oboseala, supra-aglomerarea cu sarcini într-un interval de timp scurt, problemele financiare, responsabilitățile familiale, anumite relații conflictuale, reprezintă doar o singură perspectivă asupra stresului și anume agitația interioară. Și în marea majoritate a cazurilor stresul este privit drept ceva negativ și are o reputație proastă. Nu-l vrei în viața ta, nu se simte bine când e prezent și probabil, te întrebi adesea, cum ai putea să faci să scapi de el.

Iar dacă a încetini viteza și a schimba ritmul în care se desfășoară viața ta nu e o soluție, pentru că nu vrei sau nu poți renunța la ceea ce ai de făcut, atunci poate ai putea să dezvolți o altă perspectivă asupra stresului și să te raportezi la el altfel.

Psiholog Raluca Ștefan

Stresul poate fi și pozitiv!

Da, oricât de surprinzătoare poate fi această afirmație, stresul poate să funcționeze mai mult pentru tine decât împotriva ta, dacă îți schimbi atitudinea față de el.

Pentru a demonstra diferența dintre cele două tipuri de stres pozitiv și negativ, o să te invit să te gândești la un balon de ce culoare vrei tu care stă dezumflat într-un sertar sau într-o cutie cu articole pentru petrecere. Acest balon dezumflat reprezintă inexistența stresului, zero stres și imaginează-ți că astfel ai putea fi și tu dacă în viața ta nu ar exista nicio sursă de stres. Probabil nici nu te-ai mai da jos din pat dimineața că nu ai avea de ce.

Acum gândește-te că iei acest balon din cutie și începi să îl umfli la o dimensiune optimă, astfel încât să poți decora cu el o petrecere sau să îl poți da unor copii să se joace cu el. Acum balonul are un scop și o utilitate și exact așa este și stresul pozitiv. Acesta te motivează și actionează ca un factor energizant, care permite concentrarea si focalizarea resurselor fizice si psihice pentru realizarea unor obiective la cote maxime.

Dar imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă nu te-ai opri din umflat balonul și ai tot sufla și sufla.. Probabil că la un moment dat ar pocni. Și acesta este stresul negativ. Atunci când nu știi unde să tragi linie și tot adaugi pe lista de sarcini, mai mult decât poți duce, când te încarci la maxim atât cu responsabilități fizice, dar și frământări emoționale, e foarte posibil ca mai devreme sau mai târziu să explodezi asemenea unui balon umflat la maxim.

Ce poți face pentru a menține stresul la un nivel optim?

Stresul poate fi un prieten, o parte din echilibrul sănătos al vieții, atâta timp cât nu scapă de sub control!

Pentru a-l gestiona și a-l ține sub control, probabil că tot ce ai auzit până acum, în materie de sfaturi, suna cam așa: „Relaxează-te, ia o pauză, fă o baie cu spumă, plimbă-te prin parc, respiră..!” Ceea ce da, ajută și e minunat dacă ai putea face aceste lucruri, dar contează și cum le faci.

Uneori, oamenii vin în terapie și spun: ,,Chiar și atunci când mă plimb prin parc, tot cu gândurile mele negative sunt și tot stresat mă simt!” sau „M-am relaxat cât timp am privit un film, dar imediat cum s-a terminat filmul, am revenit la viața mea stresantă!” Și atunci tot ce ai citit mai sus s-ar putea să amelioreze simptomul, dar să nu vindece cauza.

Dacă stresul resimțit în momentul prezent e la intensitate maximă, pentru a-l reduce, e posibil să ai nevoie de strategii mai profunde, pe care să le implementezi și mai apoi să le poți repeta zilnic:

  1. Învață cum să devii conștient de emoțiile tale și practică autoreflecția

    Dacă poți identifica sursele stresului și modul în care reacționezi la ele, nu vei mai acționa pe modul ,,pilot automat”, ci vei crea un spațiu în care să îți alegi reacția și vei putea controla sursa stresului, astfel încât aceasta să nu mai escaladeze!

  2. Dezvoltă relații bazate pe sprijin și încredere

Fiecare persoană are nevoie de conectare, de validare, de înțelegere, iar o relație sănătoasă îți poate oferi acest sprijin emoțional, un spațiu sigur în care să poți împărtăși fără reținere gândurile care te stresează. Și cum o problemă împărtășită, poate fi o problemă înjumătățită, simplu fapt de a te exprima ajută la reducerea stresului resimțit.

  1. Dezvoltă abilități de gestionare a timpului

    Oamenii care nu-și gestionează bine stresul au tendința să petreacă mai mult timp dându-l tuturor celorlalți. Poți deveni proactiv, stabilind ce e cu adevărat important și prioritar pentru tine, mai degrabă decât a rămâne reactiv. Atunci când ești reactiv doar reacționezi la mediu, răspunzi la ceea ce alții vor de la tine, uitând că ai libertatea de a alege conștient și în acord cu valorile tale.

  2. Stabilește obiective clare și realiste, dar și limite sănătoase 

    Pentru ca stresul să rămână pozitiv, e necesar ca obiectivele pe care le ai să fie realiste, pentru a-ți oferi un sentiment de progres și pentru a reduce sentimentul de eșec. Totodată, e important să știi când să spui ,,Nu!”, pentru a nu te supraîncărca cu sarcini și să stabilești limite cu privire la timpul și la energia ta.

În final, nu uita că stresul poate fi un aliat de nădejde și este, în mare parte doar rezultatul interpretărilor tale. Dacă vei reuși să îți schimbi percepțiile și interpretarea pe care o dai stresului, vei reuși să îl ții sub control, trăind o viață cu stare de bine atât fizică, cât și psihică.

Despre Autor

Raluca Ștefan este Psiholog, Psihoterapeut eriksonian, Hipnoterapeut, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociatiei Române De Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniana.

Având o experiență de 14 ani în domeniul psihologiei, Raluca lucrează în cadrul Cabinetului Individual de Psihoterapie, ajutând clienții să depășească o gamă largă de provocări, de la anxietate și depresie până la probleme de relație și schimbări in viață (divorț, doliu, pierderea unui job, venirea pe lume a unui copil, probleme de sănătate). Scopul ei este de a crea un spațiu de sprijin și de siguranță, în care clienții să se simtă ascultați, înțeleși și să dezvolte încrederea că pot face schimbări pozitive în viețile lor.