Înstrăinarea terenului agricol către străini reprezintă o problemă de interes național și care pune în pericol siguranța alimentară. Fără o situație exactă a suprafeței pe care străinii au achiziționat-o deja din România, cei care activează în sectorul agricol se tem de ce mai rău: pierderea pământului de sub picioare.
Potrivit comunicărilor notariale, peste un milion de hectare de tern arabil se află în proprietatea străinilor, din care 23,4% aparţine italienilor, 15,5% – nemţilor, 10% – arabilor, 8,2% – ungurilor, 6,2 % – spaniolilor, 6,1% – austriecilor şi 4,5% – danezilor. La care se mai adaugă și terenurile achiziționate de străini prin intermediul unor SRL-uri românești, scfie Agrointel.ro
Ultima estimare făcută de Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, arăta că 40% din suprafața agricolă a României a ajuns deja în mâna străinilor și dacă se contiună în acest ritm cele mai optimiste scenarii spun că peste 70% din suprafața agricolă a Românie va ajunge în mâinile străinilor, asta dacă nu se face ceva urgent, cât se mai poate salva ceva.