Strivit de datorii de 100 de milioane de euro, Leonardo intră în reorganizare judiciară

Retailerul român de încălţăminte şi marochinărie Leonardo va intra în reorganizare judiciară, din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor, cu 25%, în acest an. În acest sens, Leonardo a încheiat un parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania, se arată într-un comunicat al firmei de insolvenţă. Leonardo îşi continuă activitatea Florin Panea, acţionarul majoritar al lanţului de magazine, a declarat că Leonardo îşi continuă activitat

Retailerul român de încălţăminte şi marochinărie Leonardo va intra în reorganizare judiciară, din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor, cu 25%, în acest an.

În acest sens, Leonardo a încheiat un parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania, se arată într-un comunicat al firmei de insolvenţă.

Leonardo îşi continuă activitatea

Florin Panea, acţionarul majoritar al lanţului de magazine, a declarat că Leonardo îşi continuă activitatea în mod normal şi îşi va onora toate obligaţiile faţă de creditori.

„Ne dorim să menţinem bunele relaţii cu băncile care ne-au creditat, precum şi cu furnizorii, cu care vom colabora în continuare”, a spus Panea.

Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania, a apreciat intenţia acţionarilor Leonardo privind salvarea companiei prin reorganizare judiciară.

„Este un semn că mediul de afaceri este pregătit pentru reorganizare şi relansare a bussiness-ului şi nu mai asociază în mod eronat termenul de reorganizare cu faliment”, a mai spus Lotrean.

Ce spune procedura reorganizării judiciare?

Procedura reorganizării judiciare este reglementată prin Legea 64/1995 privind reorganizarea şi falimentul.

Legea prevede că, în baza unui plan de reorganizare, debitorul va continua activitatea sub supravegherea unui administrator, până când judecatorul sindic va dispune intrarea companiei în faliment.

Debitorul sau administratorul sunt obligaţi să prezinte judecătorului sindic, trimestrial, rapoarte asupra situaţiei financiare a companiei în cauză, documentaţiile fiind transmise şi creditorilor.

Furnizorii de electricitate, gaze naturale sau apă nu au dreptul, în perioada de reorganizare, să sisteze serviciile.

30 de magazine închise şi 600 de angajaţi concediaţi

Leonardo a închis în acest an 30 de magazine neprofitabile şi a concediat 600 de angajaţi în urma restructurării, a anunţat în septembrie Ensight Management Consulting, firma de consultanţă care a asistat compania în acest proces.

Reţeaua de magazine cuprindea la sfârşitul anului 2008 peste 200 de magazine în principalele zone urbane din România, Ungaria, Bulgaria şi Moldova şi avea peste 3.000 angajaţi. Leonardo România a avut în 2008 o cifră de afaceri de 500 milioane de lei, fără TVA, iar grupul Leonardo a atins vânzări de peste 600 milioane de lei în aceeaşi perioadă.

„Piaţa retailului de încălţăminte a fost puternic afectată de criza economică, vânzările scăzând, în 2008, cu aproximativ 30% faţă de 2007. În anii precedenţi, Leonardo a urmat o politică de extindere agresivă a reţelei de magazine. Pentru aprovizionarea magazinelor, a achiziţionat din ce în ce mai multă marfă, fapt ce a condus la crearea unor datorii semnificative faţă de furnizori”, se arăta în comunicatul Ensight.

În contextul reducerii vânzărilor, corelată cu creşterea dificultăţii de a obţine finanţare suplimentară, datoriile au devenit dificil de acoperit, iar retailerul a început un proces de restructurare.

UPDATE: Datorii cât cifra de afaceri din 2008

Compania deţinută de Florin Panea a aplicat din proprie iniţiativă la reorganizarea judiciară, încheiind un parteneriat cu Casa de Insolvenţă  Transilvania. „Leonardo a solicitat această procedură”, a declarat pentru capital.ro Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania.

El a adăugat că motivul principal ale aceste iniţiative este încercarea companiei de a face faţă presiunilor exercitate de furnizori şi de creditori. „De asemenea, situaţia economică actuală a avut un cuvânt de spus”, a mai subliniat Lotrean.

Potrivit asociatului Casei de Insolvenţă Transilvania, Leonardo are în acest moment datorii care ajung în jurul valorii de 100 milioane de euro. „70% din aceste datorii sunt către furnizori, această perioadă fiind cea în care sunt livrate stocurile de marfă pentru Sărbătorile de iarnă”, a declarat oficialul Casei de Insolvenţă Transilvania. Restul datoriilor sunt către stat, bănci şi salariaţi. „Datoriile către angajaţi reprezintă o parte dintre salariile neplătite”, a declarat Lotrean.

Reorganizarea judiciară va dura până la 4 ani, timp în care compania va încerca să îşi plătească datoriile. „Sunt sigur că Leonardo va urma programul planului de reorganizare şi nu va ajunge în situaţia falimentului”, a încheiat Lotrean.

SURSA: Mediafax