Viile din Moldova sunt pline de struguri, dar nu are cine să-i culeagă. Viticultorii se plâng că au ajuns să lucreze cu jumătate din zilierii de care au nevoie. În astfel de condiţii, strugurii s-ar putea strica pe câmp.
În podgoria din comuna ieșeana Bârnova lucreaza doar 10 zilieri, deși ar fi nevoie de cel puțin 30. Via se întinde pe 20 de hectare, așa că muncitorii nu au timp de pierdut.
Pentru a atrage persoane dornice de muncă, proprietarul podgoriei a dat anunţuri inclusiv pe pagini de socializare. A promis bani pentru transport, o masă şi o plata între 60 şi 120 de lei pe zi, în funcţie de cantitatea de struguri culeasă. O singură persoană s-a arătat, însă, interesată de anunţ.
„Eu cred că ar fi super tare ca toţi tinerii, toţi studenţii să facă chestia asta, pentru că toţi vrem să bem ceva bun, dar nimeni nu face nimic în privinţa”, spune o tânără.
Producătorii sunt îngrijoraţi că strugurii se vor strica pe câmp.
„Ne afecteaza pentru ca vorbim de agricultura și tot ce înseamnă produse agricole sunt perisabile trebuie să le culegem la 220 grame zahăr, dacă trece peste, e o problemă”, spune Marian Olteanu, proprietarul podgoriei.
Ca să nu rămână cu strugurii în câmp, proprietarii altor podgorii spun că au fost nevoiţi să caute muncitori în judeţele învecinate.
„Cu transport, aduşi de acolo, cu cazare la mine, cu trei mese pe zi, dimineaţă, prânz şi seara, la 1500 de oameni vă daţi seama ce costuri sunt”, spune Constantin Deleanu – director companie vini-viticolă.
În județul Iași, culesul viei se va termina în două săptămâni, iar primul vin an al anului va aparea în luna octombrie.