Statutul de lider pe piaţa serviciilor de foraj, dar şi diversificarea operaţiunilor în domeniul „fierbinte“ al construcţiilor au adus în acţionariatul Dafora investitori precum Deutsche Bank, Barclays sau Julius Baer.
Dafora s-a concentrat îndeosebi pe servicii de foraj în domeniul petrolului şi gazelor naturale. Este lider de piaţă în România, dar continuă expansiunea şi pe pieţele externe. Compania devine din ce în ce mai activă pe segmentul construcţiilor, un obiectiv strategic major fiind dezvoltarea pe această linie de activitate.
Alături de toţi aceşti factori, rezultatele financiare bune au transformat în vedete ale pieţei de capital atât societatea Dafora, cât şi pe acţionarul său majoritar, omul de afaceri Gheorghe Călburean, unul dintre cei mai bogaţi investitori de pe RASDAQ.
Compania a atras atenţia mai multor jucători din străinătate, printre care fondul elveţian de investiţii Julius Baer, compania de investiţii financiare DWS Investment, membră a Deutsche Bank sau Barclays Global Investors. Randamentul acţiunilor a avut o evoluţie foarte bună în acest an, titlurile Dafora apreciindu-se de trei ori, în termeni reali, faţă de sfârşitul anului trecut. În mai, compania şi-a majorat capitalul social prin aporturi în numerar în valoare de 88 de milioane de lei, însă operaţiunea nu a fost încă înregistrată oficial în registru. Astfel, Gheorghe Călburean, care controlează circa 51% din Dafora, a subscris pentru zece acţiuni noi la una deţinută, la o valoare nominală de 0,1 lei pe acţiune. „În următorii cinci ani, şi nu numai, dorim să ne păstrăm poziţia de lider pe piaţa de foraj din România. Tindem să intrăm pe piaţa externă mult mai intens. Pe lângă lucrările de foraj din Franţa şi Africa, am penetrat piaţa din Bulgaria, iar lucrările în Ucraina şi Germania vor începe de asemenea anul acesta“, a declarat, pentru Capital, Gheorghe Călburean, preşedintele Dafora.
Preţurile în creştere, atât la petrol, cât şi la gaz, au stimulat cererea companiilor de profil pentru servicii de foraj. Dafora a profitat din plin de acest lucru, beneficiind şi de avantajul unor parteneriate tradiţionale strânse cu principalii jucătorii locali, precum Romgaz sau Petrom. „În ceea ce priveşte activitatea de foraj, factorul decisiv l-a constituit atragerea de noi clienţi, printre care şi Petrom“, a precizat Călburean.
Extindere şi în construcţii
Creşterea afacerilor de anul trecut s-a datorat însă în mare parte şi dezvoltării activităţii de construcţii. „Pe lângă aceasta, vrem să ne extindem şi în domeniul infrastructurii. Aş dori să menţionez aici proiectul Strămutare la La Recea, Alba Iulia“, a spus Gheorghe Călburean.
Potrivit analizei Contrast, Dafora a beneficiat de premise favorabile de dezvoltare pe ambele segmente de activitate, fapt ce nu ar trebui să se schimbe în următorii ani. Pe partea de construcţii, printre principalele proiecte întreprinse de societate se numără dezvoltarea complexelor rezidenţiale din Bucureşti şi din apropiere de Sibiu şi Mediaş, expansiunea şi modernizarea aeroportului din Sibiu sau construcţia unui mall în Târgu Mureş. O decizie de maximă importanţă pentru Dafora a fost şi preluarea Condmag, o altă societate listată şi transferată recent la BVB. Cum ambele companii activează în acelaşi sector de activitate, fuziunea ar putea genera sinergii şi economii de costuri.
Apreciere de trei ori în şapte luni
CAPITALIZARE Capitalizarea Dafora a ajuns la circa 300 de milioane de euro, în urma majorării de capital întreprinse în primăvară, care nu a fost încă înregistrată oficial la Depozitarul Central.
CREŞTERE La un preţ de 0,96 lei pe acţiune, titlurile Dafora au adus acţionarilor o apreciere de circa trei ori a investiţiilor de la începutul anului, în termeni reali.
INVESTIŢII Randamentul acţiunilor Dafora a fost de 510% în 2006.
PER Dafora are un PER de 8,59, foarte atractiv pentru investitori, conform analiştilor firmei de brokeraj Confident Invest.
sursa: KTD Invest
Strategie de investiţii pe şapte ani
Diversificarea operaţiunilor Dafora a condus la creşteri anuale susţinute atât a cifrei de afaceri, cât şi a profitului companiei. La sfârşitul anului trecut, Dafora a înregistrat o majorare a cifrei de afaceri de 16%, în euro, la un nivel de circa 43 de milioane de euro. Profitul companiei a crescut cu 62%, în euro, faţă de 2005, la aproape trei milioane de euro.
Conducerea societăţii are o strategie de investiţii pe şapte ani, alocarea de fonduri vizând dezvoltarea activităţii de foraj şi construcţii pe piaţa internă, dar şi pe cea externă. Dafora a introdus un program de investiţii care s-a ridicat la cinci milioane de euro în 2006 şi va ajunge la 16 milioane de euro în 2007. De exemplu, compania intenţionează să cumpere, în leasing, instalaţii de foraj în valoare totală de 21,8 milioane de euro.
Anul trecut, rentabilitatea capitalului propriu a fost de 27,62%, iar rentabilitatea reală a capitalului, 25,52%.
Dezvoltarea companiei este reflectată de indicatorul combinat de creştere, care în 2006 a reprezentat aproape 40%, după ce a atins 66% în 2005 şi 85% în 2004.
În urma investiţiilor efectuate, costurile operaţionale au crescut, în 2006, într-un ritm mai scăzut decât veniturile. În plus, gradul de îndatorare nu reprezintă o ameninţare pentru echilibrul financiar al companiei.
Principalul acţionar al Dafora este omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o participaţie individuală de 48,16%. Dafora Group mai deţine însă 7,45% din acţiuni, ceea ce duce participaţia lui Călburean în Dafora Mediaş la peste 51%. Potrivit ultimelor raportări, compania de investiţii financiare DWS Investment, membră Deutsche Bank, deţine şi ea 14,83% din titlurile Dafora Mediaş.