Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunțat că este necesară actualizarea aplicaţiei Check DCC care permite verificarea certificatelor verzi digitale UE COVID-19.

„Vă informăm că este necesară actualizarea aplicaţiei Check DCC pe dispozitivele cu sisteme de operare Android, întrucât au fost realizate modificări la gateway-ul european. Actualizarea aplicaţiei a fost realizată de echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar noua versiune a fost publicată, în urmă cu puţin timp, în Google Play”, a transmis, joi seară, STS.

Check DCC, dezvoltată de STS, este singura aplicaţie oficială aprobată prin legislaţia naţională pentru verificarea certificatelor în România. Aplicaţia Check DCC nu înregistrează şi nu reţine datele certificatelor verificate, prin scanarea codului QR de pe certificat fiind verificată autenticitatea şi îndeplinirea regulilor sanitare naţionale sau internaţionale a certificatelor europene COVID.

Cât va fi valabil certificatul verde?

Conform informațiilor transmise de bloomberg.com, Comisia Europeană va propune ca statele membre să continue să primească toți călătorii imunizați cu vaccinuri aprobate de UE. Mai mult, țările UE vor fi nevoite să își redeschidă granițele începând cu 10 ianuarie pentru toți cei care au primit vaccinuri aprobate de OMS.

Totuși, va apărea o modificare privind valabilitatea Certificatului Verde. Acesta va fi valabil doar 9 luni, nu un an, cât a fost anunțat inițial. În acest context, UE urmează să clarifice cum va fi prelungită valabilitatea certificatului, în cazul celor care își fac și a treia doză. Simultan, Franța a anunțat deja că din 15 ianuarie, doar cei care au și a treia doză vor avea un certificat verde valabil, în cazul în care a trecut o anumită perioadă după a doua doză.

„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea ‘bazată pe persoană’ pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare. Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatul verde emis după un booster”, transmite Comisia Europeană.