Aproximativ 28% dintre respondenţi afirmă că vor să se întoarcă în ţară, iar ceea ce îi motivează cel mai mult în perspectiva întoarcerii este apropierea de familie şi de prieteni.

Potrivit studiului, la celălalt pol al motivaţiei se află oferta educaţională din România, ofertele de angajare de la acest moment şi oportunităţile de afaceri din ţară.

Cel mai important motiv pentru care tinerii aleg să studieze în străinătate este oferta educaţională a universităţilor de peste hotare. Alte motive importante sunt cunoaşterea unei alte societăţi/culturi, prestigiul universităţilor de peste hotare şi perspectiva exersării unei limbi străine.
Ce apreciază studenţii la facultăţile străine

Majoritatea celor care au participat la sondaj apreciază favorabil şi foarte favorabil toate aspectele legate de studiul peste hotare. Cele mai apreciate sunt dotările tehnice, mediul universitar, calitatea profesorilor, mediul cultural şi calitatea cursurilor de peste hotare. Alte aspecte satisfăcătoare sunt: aplicabilitatea cunoştinţelor dobândite, flexibilitatea orarului, viaţa socială, oportunităţile profesionale după finalizarea studiilor şi sistemele de evaluare a cunoştinţelor.

Într-un context în care perspectivele de carieră în străinătate rămân atractive, proporţiile care indică orientarea profesională a tinerilor către România sunt optimiste şi încurajatoare. Astfel, 47% dintre respondenţi se interesează de oferte de angajare în ţară, 58% menţin contacte profesionale în România, 37% sunt interesaţi de training-uri şi programe de dezvoltare profesională acasă, iar 31% de oferte de internship.

În opinia a 89% dintre cei care au luat parte la sondaj, ofertele profesionale atractive sunt determinante pentru revenirea în ţară. Această atractivitate a ofertelor profesionale este dată mai ales de activitatea specifică postului. Ea depăşeşte în importanţă factorul salarial, care este cu câteva procente mai puţin important (83% vs. 75%).

În egală măsură, ofertele de muncă sunt cu atât mai atractive cu cât garantează posibilitatea promovării (foarte importantă pentru 73% dintre respondenţi) şi cea a dezvoltării profesionale (foarte importantă pentru acelaşi procent de 73%).  Studiul relevă că tinerii cu studii peste hotare apreciază mai mult specificul postului, posibilitatea promovării şi a dezvoltării la locul de muncă decât dimensiunea financiară.
Cine a răspuns la sondaj?

Persoanele care au luat parte la sondaj sunt studenţi şi absolvenţi români care studiază sau care au studiat în străinătate pentru o perioadă de minim un semestru la o instituţie de învăţământ acreditată de peste hotare. Dintre aceştia, cei mai mulţi studiază sau au studiat la nivel de licenţă (40%) şi de master (38%). Totodată, marea majoritate a respondenţilor se bucură, într-o formă sau alta, de experienţă profesională. Participanţii la sondaj au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani (79% dintre cei chestionaţi), majoritar de gen feminin (61%). Aceştia studiază sau lucrează în prezent în Marea Britanie (17%), România (16%), Franţa (8%), Germania (7%), Danemarca, SUA şi Italia (câte 5 procente), cel mai frecvent în domenii precum: Afaceri, Management, Economie, Finanţe (26%), IT, Inginerie şi Ştiinţe exacte (18%) şi domenii internaţionale, Politică, Administraţie (10%)