O data cu finalizarea situatiei scolare, inainte de inceperea fiecarui an universitar, o parte dintre studentii cu taxa pot trece pe locurile fara plata, in ordinea descrescatoare a mediilor finale. Incepand cu anul universitar 2002-2003, la Universitatea Bucuresti se va intampla si invers. Senatul Universitatii a decis ca studentii cu locuri de la buget, aflati la "coada" clasificarii dupa rezultate, sa treaca la plata taxei de studiu. Legea nr. 441 din 18 iulie 2001 referitoare la invatamantul
O data cu finalizarea situatiei scolare, inainte de inceperea fiecarui an universitar, o parte dintre studentii cu taxa pot trece pe locurile fara plata, in ordinea descrescatoare a mediilor finale. Incepand cu anul universitar 2002-2003, la Universitatea Bucuresti se va intampla si invers. Senatul Universitatii a decis ca studentii cu locuri de la buget, aflati la „coada” clasificarii dupa rezultate, sa treaca la plata taxei de studiu.
Legea nr. 441 din 18 iulie 2001 referitoare la invatamantul universitar si postuniversitar cu taxa prevede in Art. 5, alineatul 1, ca „Statutul de student cu taxa se pastreaza, de regula, pe intreaga durata de scolarizare”. Alineatul 2 din acelasi articol enunta: „Institutiile de invatamant superior de stat vor face la inceputul fiecarui an universitar evaluarea locurilor ramase disponibile de la bugetul de stat, pentru a fi ocupate de studentii inscrisi cu taxa, in ordinea descrescatoare a clasificarii lor si in limita numarului de locuri vacante”.
Textul in aceasta formulare lasa practic institutiile de invatamant sa decida cate locuri la buget devin disponibile si care este exact procedura prin care studentii cu taxa le pot ocupa. Asa cum ne spune rectorul Universitatii Bucuresti, prof. univ. dr. Ioan Mihailescu, exista trei modalitati prin care locurile de la buget se pot elibera: prin transfer, prin abandon scolar sau exmatriculare.
Cele trei variante insumate au reprezentat pana in prezent minimum 10% din totalul locurilor fara taxa, la o facultate, pentru fiecare nivel de studiu. „Avem de a face cu un fenomen de demotivare a studentilor, nascut din cauze diverse. Cresterea bunastarii, lucru verificat statistic, scade motivarea pentru invatare. Preocuparile paralele, ca de exemplu Internetul si jocurile pe calculator, au acelasi efect. Continutul prea teoretic al programelor scolare este o alta cauza care creeaza dezinteres si, nu in ultimul rand, atitudinea familiei. In situatiile de abandon scolar familiile ii sustin financiar pe studentii delasatori”, marturiseste Ioan Mihailescu. Facultatea de Matematica se confrunta cu cel mai mare numar de exmatriculari si abandonuri, anul trecut eliberandu-se peste 50% din locuri. Tot aici s-a inregistrat o alta situatie aparte, multi studenti initial in-
scrisi la sectia matematica-mecanica au preferat sa renunte la acesta, trecand pe locurile cu plata la sectia de informatica.
Studentii codasi vor plati taxe
Conform aceleiasi reclasificari de la sfarsitul anului universitar, studentii cu rezultate slabe la invatatura, ce nu isi platesc studiile, vor trece la forma de invatamant cu taxa.
In ordinul emis luna trecuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii referitor la admiterea in facultati, se prevede, in Art. 20: „Statutul de student fara taxa se pastreaza, potrivit legii, pentru o durata de scolarizare egala cu durata normala a studiilor la specializarea respectiva”. Adica studentul isi poate pierde statutul castigat la admitere numai daca renunta la facultate sau ramane repetent. Universitatea Bucuresti face insa legea sa. Ioan Mihailescu declara ca se doreste instituirea regulii de integralitate a studiilor, asadar primii vizati pentru transfer pe locurile cu taxa vor fi studentii restantieri. Un alt criteriu va fi numarul de absente, in cazul in care acesta depaseste limitele stabilite de institutie. Studentii vor semna cu Universitatea, la admitere, un contract care prevede posibilitatea pierderii locului de la buget. „Prin acest sistem urmarim stimularea competitiei in ambele forme de invatamant. Foarte multi dintre cei ce au intrat la facultate fara taxa isi pierd performantele pe parcurs. De asemenea, ca nivel general, performantele celor doua categorii de studenti sunt asemanatoare.”, adauga Mihailescu.
Tot Domnia sa crede ca sunt multe alte universitati care vor adopta acest sistem. Ele trebuie sa declare adoptarea deciziei pana la 15 februarie, daca examenul de admitere este programat in iulie, sau inainte de 15 aprilie, pentru admiterile din septembrie. Cat de amenintati se vor simti cei prea putin prietenosi cu invatatura si cat de mobilizati vor fi platitorii de taxa se va reflecta, probabil, in situatia de la sfarsitul anului universitar 2002-2003.
Burse
Programul Cercetare prin cooperare pentru zona Marii Negre si
Marii Caspice, finantat de
The Starr Foundation, SUA
Proiecte de cercetare avand ca tema probleme relevante ale tarilor din zona, de interes pentru corporatii si factori decizionali pe plan politic. Tarile vizate sunt: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Iran, Kazakshtan, Moldova, Romania, Rusia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina. Vor fi acordate granturi pentru proiectele selectate.
Fiecare proiect depus trebuie sa fie realizat de minimum trei cercetatori: cel putin unul sa fie cetatean american sau rezident permanent in SUA, cel putin doi sa fie cetateni si rezidenti a doua tari diferite, dintre cele vizate de program. Toti participantii la proiect trebuie sa fi absolvit un program de master. Criterii de selectie: Proiectele trebuie sa aiba un potential impact asupra tarilor din zona Marii Negre si Marii Caspice, precum si o relevanta practica pentru corporatii si factori de decizie. Candidatii trebuie sa demonstreze nevoia de cercetare prin cooperare si sa aiba rezultate profesionale importante. Proiectele trebuie sa vadeasca o claritate de ansamblu a scopurilor si metodologiei. Bugetul sa fie rezonabil. Este necesar sa se demonstreze fezabilitatea proiectelor si existenta unei activitati pregatitoare intense.
Granturile acordate vor fi de maximum 25.000 USD, iar cheltuielile eligibile includ: cheltuieli de transport, cheltuieli cu activitatea de cercetare, onorarii, costuri de procurare a materialelor si de publicare.
Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 1 mai 2002. Rezultatele selectiei vor fi anuntate in luna iulie, iar proiectele selectate vor fi puse in aplicare incepand cu 1 august 2002, urmand a fi incheiate inainte de 31 iulie 2003. Finalistii vor participa la un workshop in zilele de 2-4 august 2002. Informatii suplimentare si formularele de inscriere pot fi gasite la https://www.irex.org/programs/black-caspian-sea/index.htm, sau la adresa de contact collabgrants@irex.org.
Programul Cadru 5, finantat prin fonduri ale Uniunii Europene
Bursele Marie-Curie au scopul de a plasa in mediul european cercetatori cu studii pre si postdoctorale. In general candidatii sunt tineri cu varste de pana la 35 de ani, dar si cercetatori experimentati, din state membre sau asociate ale Uniunii Europene. Parteneriatele sunt valabile pentru orice domeniu de stiinta care se incadreaza in obiectivele Programului-cadru 5.
Au fost lansate ultimele competitii pentru bursele individuale Marie-Curie, pana la incheierea Programului-cadru 5. Datele pana la care se mai pot face inscrieri, in functie de programul specific:
Burse marie-curie
Denumire tip termen limita
bursa bursa de inscriere
Human
Potential individuala 13 mart.
Life individuala 10 apr.
IST industriala 28 febr.
Growth individuala 28 febr.
Growth industriala 28 febr.
Environment individuala 20 mart.
Enviroment individuala 20 mart.
Informatii detaliate si formularele
pentru aplicatii pot fi gasite pe
site-ul www.cordis.lu/improving/