in 1991, cind ica nu se stia prea bine ce ar putea fi o afacere privata si, cu atit mai putin, ce semnificatie au abilitatile antreprenoriale, la ASE lua fiinta Centrul de Consultanta Romino-American pentru Dezvoltarea intreprinderilor Mici si Mijlocii (CDIMM-ASE). Specialistii Centrului isi propusesera, nici mai mult, nici mai putin, decit introducerea excelentei i afacerile din Rominia. Trecerea de la o economie centralizata la un sistem liber de piata avea sa dureze isa mai mult decit s-a crezut atunci. La zece ani de la inaugurare, fondatorii sai apreciaza ca stradania de a schimba mentalitatile prin consultanta, instruire, cercetare si cooperare cu alte agentii a iceput sa dea, i sfirsit, roade.
Directorul executiv Ion Naftanaila are suficiente exemple pentru a argumenta unul dintre principalele obiective urmarite prin ifiintarea CDIMM-ASE: crearea legaturii itre resursele institutiilor de ivatamint superior si comunitatea de afaceri. Expertii Centrului au reusit, pe parcursul celor zece ani citi au trecut de la debutul activitatii:
· sa ofere consultanta pentru obtinerea de finantari nerambursabile Phare i noua proiecte pentru IMM-uri;
· sa acorde consultanta pentru mai mult de 800 de itreprinderi private;
· sa organizeze 52 de seminarii i diverse domenii de specialitate, la care au participat peste 650 de persoane;
· sa formeze 57 de consultanti profesionisti i afaceri, certificati de Washington State University;
· sa formeze formatori pentru consultanti.
in realizarea acestor proiecte, conducerea CDIMM-ASE a avut grija sa implice si studentii economisti alaturi de consultanti si oamenii veniti sa ivete cum se gestioneaza o afacere adevarata. Colaborarea a aparut treptat, i mod natural, ca o consecinta fireasca a nevoilor identificate. De-a lungul anilor, profesorul Ion Naftanaila a observat ca itreprinzatorii veniti pentru consultanta la Centru isi exprimau disponibilitatea de a angaja proaspat absolventi, dar
numai daca dovedesc anumite abilitati sau au experienta i munca. Chiar daca nu s-a putut generaliza la nivelul tuturor studentilor, Centrul a gasit o modalitate de a rezolva aceste pretentii, de altfel justificabile, ale angajatorilor. in 1998, i cadrul programului de dezvoltare antreprenoriala pentru itreprinzatori, au fost admisi si studentii. „Parcurgind impreuna cursul – explica dl Naftanaila – itreprinzatorii si studentii au putut sa se cunoasca mai bine si sa stabileasca legaturi sau chiar colaborari pe termen mai lung.” Cursurile ulterioare organizate la CDIMM-ASE i domeniul contabilitatii, marketingului si resurselor umane au oferit tinerilor sansa de a se implica i planuri reale de afaceri si de a-si pune i valoare aptitudini antreprenoriale nebanuite. Multi dintre ei au fost apoi selectionati si angajati de oamenii de afaceri care au participat la aceste programe.
Pentru ca nu au putut face fata numai cu profesorii implicati i activitatea Centrului, i aceasta campanie de pregatire practica a studentilor au fost atrasi participantii la programul de pregatire a consultantilor profesionisti i afaceri. Cursul, cu un pronuntat caracter practic-aplicativ, a oferit studentilor posibilitatea de a se implica, alaturi de itreprinzatori, i studii de caz, lucru i echipa, participarea la experimente decizionale, simulari decizionale, planuri de afaceri sau studii de fezabilitate. Studentii chiar au beneficiat de asistenta pentru elaborarea unor mici proiecte personale de afaceri. „in fiecare primavara – aflam de la dl Naftanaila – ASE organizeaza o sesiune speciala a cercurilor studentesti, care cuprinde si sectiunea de dezvoltare antreprenoriala. Tinerii sunt asistati de consultantii CDIMM-ASE si de cei aflati i formare la cursurile de consultanti profesionisti i afaceri pentru a-si pregati proiectele.”
Anul acesta studentii economisti au fost, itr-un fel, mobilizati si de Fundatia Soros prin proiectul de comunicare culturala i spatiul fostelor tari socialiste. Timp de un an, 24 de tineri au fost angrenati i alcatuirea proiectelor care au intrat i competitie pe acest program de finantare. Ei au fost asistati de specialistii CDIMM-ASE si au primit scrisori de recomandare de la consultanti. Conducerea Centrului vrea sa valorifice potentialul studentilor prin atragerea lor i competitii reale. Se discuta deja despre lansarea unui concurs la nivel national pentru dezvoltarea antreprenoriala, dupa modelul practicat i Europa si America.
Dar marea provocare pentru conducerea CDIMM-ASE este de a crea un centru de afaceri virtual. in spatiul pus la dispozitie i Piata Amzei, dl Naftanaila intentioneaza sa creeze modelul unei firme adevarate.
Studentii economisti intra mai devreme i afaceri
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
in 1991, cind ica nu se stia prea bine ce ar putea fi o afacere privata si, cu atit mai putin, ce semnificatie au abilitatile antreprenoriale, la ASE lua fiinta Centrul de Consultanta Romino-American pentru Dezvoltarea intreprinderilor Mici si Mijlocii (CDIMM-ASE). Specialistii Centrului isi propusesera, nici mai mult, nici mai putin, decit introducerea excelentei i afacerile din Rominia. Trecerea de la o economie centralizata la un sistem liber de piata avea sa dureze isa mai mult decit s-a cre
Etichete: afacere,
arhiva,
cdimm-ase,
key bargain
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook