din acest an promite ca de un astfel de ajutor vor beneficia si cei care stau la particulari. Se stia deja ca subventia va fi de 600.000 lei/luna pentru fiecare student, dar inca nu se cunosc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarea locuinta si documentele pe care trebuie sa le prezinte viitorul beneficiar. Urmeaza sa fie stabilite prin norme metodologice, in perioada imediat urmatoare. "In Bucuresti, in jur de 30% din cererile studentilor facultatilor de stat raman nesatisfacute
din acest an promite ca de un astfel de ajutor vor beneficia si cei care stau la particulari. Se stia deja ca subventia va fi de 600.000 lei/luna pentru fiecare student, dar inca nu se cunosc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarea locuinta si documentele pe care trebuie sa le prezinte viitorul beneficiar. Urmeaza sa fie stabilite prin norme metodologice, in perioada imediat urmatoare. „In Bucuresti, in jur de 30% din cererile studentilor facultatilor de stat raman nesatisfacute in fiecare an. Daca trei studenti se grupeaza si inchiriaza un apartament de trei camere, inseamna ca subventia va fi de 2.400.000 lei, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din chirie”, calculeaza liderul ASUB, Marian Rujoiu. Totusi, daca viitoarele prevederi legale privind acordarea subventiei vor avea drept conditie obligatorie existenta unui contract de inchiriere, probabil ca va fi mai dificil pentru studenti sa fie in legalitate, pentru ca putini proprietari sunt dispusi sa declare activitatea de inchiriere si, implicit, sa plateasca taxele aferente. O posibila consecinta ar fi faptul ca tarifele locuintelor de inchiriat inregistrate la Fisc sa fie mai mari.
Intretinerea ajunge aproape la un milion de lei
Nu intamplator reprezentantul studentilor a calculat pentru un apartament de trei camere. In Bucuresti si agentii imobiliari au sesizat o cerere din ce in ce mai mare din partea studentilor fata de apartamentele mai mari. „Daca o garsoniera buna, mobilata, intr-o zona decenta, nu extraordinara, se inchiriaza cu 120 de euro/ luna, inca se mai pot gasi apartamente cu trei camere la 140-150 euro/luna, care pot fi inchiriate fiecare de cate trei persoane”, afirma Victor Mihalache, director al agentiei imobiliare Apulum 94.In toamna anului trecut s-a inceput trecerea de la tarifele in dolari in euro, iar in acest an toti proprietarii cer numai euro, ceea ce inseamna din start o crestere a chiriei in lei cu minimum 25%. In afara de aceasta schimbare a monedei, exista si o tendinta usoara de marire a chiriilor (de 5-15% fata de 2003, in functie de orase), inregistrata din cauza cresterii preturilor locuintelor. Proprietarii care au cumparat in ultimul an garsoniere sau apartamente special pentru a le amenaja si a le scoate pe piata la inchiriere, sunt cei care „pluseaza”, dorind sa-si recupereze cat mai repede banii investiti.In ceea ce priveste momentul inchirierii, in Bucuresti si in majoritatea oraselor, cu cat pornesti mai repede la cautat locuinta cu chirie, cu atat ai de unde alege si poti gasi proprietari dispusi sa faca reduceri. Doar orasul studentesc Constanta nu respecta aceasta regula, pentru ca pana pe 15 septembrie proprietarii de garsoniere si apartamente le inchiriaza la turisti cu ziua si afiseaza tarife mult mai mari, de minimum 120 euro camera pe luna. „Mai este inca sezon, probabil ca din septembrie vor mai aparea oferte si proprietarii se vor grabi sa le inchirieze pe termen lung”, afirma Paul Dogaru, de la agentia Coriax din Constanta. Un calcul sumar arata ca din punct de vedere financiar si cu subventia de la stat, un student care sta cu chirie tot plateste mai mult. La chiria pe care o plateste proprietarului se mai adauga si intretinerea lunara, care porneste de la 400.000 de lei de persoana, in lunile de vara si ajunge la 800.000-900.000 de lei, in lunile cele mai geroase. Daca se mai adauga facturi cu energia electrica si telefonul se ajunge la dublu sau triplu fata de camin, in cele mai „inghesuite” formule, adica un numar cat mai mare de studenti in apartament. Comparativ, in Bucuresti, un student care sta in camin plateste intre 600.000 si 700.000 de lei lunar, cu toate utilitatile incluse, potrivit ASUB.
ce se Intampla In marile orase
Chiriile cerute de proprietari in centrele universitare (euro/luna)*
Bucuresti
Garsoniera 120-130
Apartament 2 camere 140-170
Apartament 3 camere 140-200
Fata de anul trecut, tarifele sunt cu 5% mai mari, toate sunt in euro. Se inregistreaza o orientare a studentilor catre apartamente mai mari, pe care le impart cu mai multi colegi.
Cluj Napoca
Garsoniera 100-150
Apartament 2 camere 200-250
Apartament 3 camere 200-280
In Cluj, cu toate ca a crescut numarul apartamentelor in blocuri noi si s-au construit cateva camine, piata inchirierii este inca activa. Pentru garsonierele si apartamentele in blocuri noi, utilate si compartimentate modern, chiriile lunare sunt cu 20-30 de euro mai mari decat cele pentru apartamentele obisnuite.
Constanta
Garsoniera 120-200
Apartament 2 camere 150-250
Apartament 3 camere 170-300
Nivelul chiriilor este inalt, pentru ca inca se mai inchiriaza in regim turistic. Dupa 15 septembrie se asteapta o ieftinire. Per global, fata de anul trecut, tarifele sunt cu 10-20% mai mari, in functie de amplasament.
Craiova
Garsoniera 90-120
Apartament 2 camere 100-150
Apartament 3 camere 120-200
Daca pana anul trecut mai existau proprietari care aveau tarife in dolari sau chiar lei, acum toti cer euro. Cererea este constanta, la fel si oferta.
Timisoara
Garsoniera 100-150
Apartament 2 camere 150-300
Apartament 3 camere 200-350
Timisoara este cel mai scump oras universitar. Fata de anul trecut, tarifele la inchiriere au crescut cu 15%, in euro, iar in aceasta toamna specialistii estimeaza ca va mai avea loc o crestere, de 10%.
Baia Mare
Garsoniera 70-100
Apartament 2 camere 100-150
Se inchiriaza doar apartamentele mici. Cei mai multi proprietari care inchiriaza au cumparat locuintele prin credite ipotecare sau ca investitii, pentru copii.
Sursa: Apulum 94, Euro Global, Coriax, Casadomi, UNAI Maramures*Tarifele au fost selectate pentru locuinte cu finisaje minime-medii, in zone cautate de studenti (mai accesibile, nu centrale)