„Numărul mare de oferte de pe piaţă pune presiune pe preţuri şi chiriile continuă să scadă lună de lună de peste trei ani. Totuşi, scăderile înregistrate în ultimele 12 luni au fost moderate, deci ne putem aştepta ca piaţa să se stabilizeze curând sau dimpotrivă, cererea din partea studenţilor fiind în continuă scădere, chiriile să scadă o dată cu scăderea puterii economice a întregii societăţi“, precizează autorii raportului.
Preţul de închiriere pentru apartamente s-a menţinut constant faţă de luna precedentă, dar a scăzut în medie cu 5% faţă de septembrie 2010, cu 19% faţă de septembrie 2009 şi cu 45% faţă de septembrie 2008. Numărul de oferte nou apărute pe piaţă a crescut semnificativ faţă de luna august, fiind înregistrată cea mai mare valoare din acest an, dar se situează sub numărul înregistrat anii trecuţi. În septembrie 2009 s-au înregistrat 3.641 de oferte, în septembrie 2010 s-au scos pe piaţă peste 3.800 de apartamente, iar în acest an, luna septembrie a venit cu 3.325 de oferte noi.
Aproape 21.000 de apartamente au fost scoase la închiriat în primele nouă luni ale anului 2011, în Bucureşti, potrivit serviciului de monitorizare al ofertelor imobiliare, publicate de particulari în presă şi pe internet, gestionat de AnunturiParticulari. Recordul este deţinut de apartamentele cu două camere cu 8.667 de oferte, urmate de garsoniere cu aproape 7.200. Numărul de apartamente cu trei camere scoase la închiriat a ajuns la peste 4.100, urmat de aproape 950 de apartamente cu patru camere.

Care sunt chiriile
Chiria medie solicitată iniţial de proprietari pentru garsoniere a ajuns la 232 euro. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut chiria medie a scăzut cu doar 9 euro.
Pentru apartamentele cu două camere ofertate în luna septembrie, preţul mediu de închiriere a fost de 328 de euro. Chiriile pentru două camere au ajuns aproape la jumătate din valoarea solicitată în aceeaşi perioadă a anului 2008, scăderea fiind de 47%.
Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat un preţ de închiriere mai mic cu 4% faţă de luna august. Chiria media a fost de 436 de euro, cu 8% mai redusă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 19% mai mică faţă de septembrie 2009 şi cu aproape 450 de euro mai mică decât media lunii septembrie 2008.
La apartamentele cu patru camere a fost solicitată o chirie medie de 644 de euro, situată în jurul aceleiaşi valori de luna precedentă, dar cu 3% mai mică decât în luna septembrie a anului trecut.