Studenţii români: de la nouă într-o cameră la apartamente de lux, cu spa şi fitness

Numărul studenţilor a crescut continuu în ultimii ani, în timp ce locurile de cazare din căminele universităţilor de stat au la fel de puţine, iar condiţiile s-au schimbat doar de ochii lumii. Piaţa liberă oferă destule variante, de la apartamente de închiriat până la campusuri private, preţuri care sfidează imaginea studentului de odinioară. capital.ro vă prezintă discrepanţele frapante oferite de studenţia „made in 2009”: de la cazare cu 80 de lei până la &b

Numărul studenţilor a crescut continuu în ultimii ani, în timp ce locurile de cazare din căminele universităţilor de stat au la fel de puţine, iar condiţiile s-au schimbat doar de ochii lumii. Piaţa liberă oferă destule variante, de la apartamente de închiriat până la campusuri private, preţuri care sfidează imaginea studentului de odinioară. capital.ro vă prezintă discrepanţele frapante oferite de studenţia „made in 2009”: de la cazare cu 80 de lei până la „fiţe” de 300 de euro pe lună de persoană.

Încă din august, studenţii intră în febra găsirii unui loc de cazare în oraşul în care studiază. Opţuni există, dar şi preţurile cresc în funcţie de zonă şi de condiţiile oferite. Mulţi aleg căminele studenţeşti, dacă au şi norocul să primească sau măcar să cumpere un loc. Alţii închiriază garsoniere şi apartamente, în timp ce unii se îndreaptă, în ultima vreme, spre cămine private.

Când vine vorba de alegere, pentru mare parte dintre studenţii veniţi din provincie costurile sunt o problemă. Aşa că mulţi se bat pentru un loc în căminele de la stat, unde preţurile sunt mici, plecând de la 80 de lei şi ajungând la maxim 300 de lei lunar. Condiţiile sunt pe măsură.

„Am primit un loc într-un cămin în Campusul Regie. Sunt mulţumită, ţinând cont că plătesc  cel mult 150 de lei lunar”, spune Ana, studentă în primul an la Politehnică. Când vine vorba de condiţii, oftează. „Stăm cinci în cameră. Nu prea e loc, dar ne descurcăm. Avem şi o baie la un modul”, adaugă ea. Ana e însă optimistă: „Faţă de alte cămine, pot spune că e bine”.

Studenţie la preţ redus

Când vorbeşte de alte cămine, Ana se gândeşte, cel mai probabil, la unul de tipul celor din Complexul Grozăveşti din Capitală, unde pe un singur palier există doar două băi. Sunt şi alte situaţii extreme, cum ar fi cazul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde stau chiar şi nouă studenţi într-o cameră, conform datelor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

La rândul ei, Andra, studentă în anul 1 la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universitaţii din Bucureşti se plânge de condiţiile din căminele de stat. A primit un loc în Complexul Măgurele, iar experienţa vizitei a fost „aproape traumatizantă”, după cum a declarat pentru capital.ro. „M-am dus să îmi iau în primire camera şi am constatat că sunt colegă cu un tip de aproape de 30 de ani care, după părerea mea, nici măcar nu mai era student. În aceeaşi cameră mai erau şi trei pisici”, spune Andra. „În plus, căminul era la vreo 3 kilometri distanţă de Bucureşti, deci aş fi pierdut mult timp pe drumuri”, adaugă ea.

Cu toate că în întreaga ţară sunt în total doar 110.000 de locuri de cazare în căminele facultăţilor de stat, mare parte dintre ele revin celor plătesc câteva sute de euro pentru a beneficia de un loc. „Am auzit că se cumpără locuri. Chiar şi cu 800 de euro. Deşi sunt foarte multe controale şi e cam greu să stai în cămin neregulamentar”, spune Ana.

O altă problemă este reprezentată de inexistenţa unei cantine în fiecare campus universitar, necesitate care nu este acoperită în toate cazurile, după cum arată datele ANOSR.

La acestea se adaugă proasta îngrijire a căminelor de la stat. Chiar dacă pe perioada vacanţei universitare unele sunt reamenajate, delăsarea personalului din echipele de curăţenie şterge orice urme ale renovărilor. Tot Andra a povestit pentru capital.ro despre condiţiile din căminele din Complexul Măgurele. „Era o mizerie de nedescris. Camera nu mai fusese văruită de aproape 10 ani. Un adevărat focar de infecţie. În plus, mobilierul era şubred”, spune aceasta.

Condiţii mai bune înseamnă chirii mai mari

Studenţilor de la stat li se adaugă şi cei din universităţile private. Majoritatea acestora dispun şi de cămine care nu reuşesc să acopere numărul total de studenţi. Un astfel de caz este cel al Universităţii „Spiru Haret”, care deţine trei cămine studenţeşti în Capitală. Aici, preţurile pleacă de la 200 de lei şi ajung la 250 de lei pentru o persoană, într-o cameră de patru studenţi, sumă la care se adaugă şi întreţinerea lunară. Condiţiile sunt însă mai bune decât în cazul căminelor de la univeristăţile de stat. Camerele sunt mai bine amenajate, holurile şi băile sunt mai curate, iar pe fiecare palier există o bucătărie dotată cu plite electrice. În plus, fiecare cămin are asigurată paza.

Pentru studenţii care nu reuşesc să prindă un loc într-un cămin studenţesc, există mai multe alternative. Una ar fi închirierea unui apartament. În acest moment, preţul mediu cerut pentru o garsonieră în Bucureşti este de 250 de euro, pentru un apartament cu două camere este de 350 de euro, în timp ce pentru unul cu trei camere ajunge la 450 de euro.

Pentru un student care nu are încă un job, aceste sume pot părea foarte ridicate, însă cheltuieliele pot fi împărţite. Astfel, de cele mai multe ori, într-o garsonieră locuiesc două persoane, chiria fiind astfel de 125 de euro pentru fiecare, sumă la care se adaugă şi cheltuielile lunare. Acestea nu sunt însă foarte ridicate, ajungând la 70 de lei vara şi 200 de lei iarna. Pentru un apartament cu două camere, întreţinerea lunară nu sare de 400 de lei pe timpul iernii.

450 de lei la un cămin privat

Unii studenţi aleg şi cămine studenţeşti private. Este cazul Amaliei, masterandă în anul 1 la SNSPA. După ce a stat prin mai multe cămine ale facultăţilor de la stat sau particulare, a ales această cale. „Este mult mai bine decât în alte cămine în care am locuit”, explică Amalia. Acum are un loc într-un cămin privat aflat în zona Titan din Bucureşti. „Preţurile sunt destul de avantajoase, 350 de lei pentru o persoană/lună, în cazul unei camere de trei persoane, şi ajunge la 450 de lei/lună dacă alegi să locuieşti singur în cameră”, spune Amalia. La această sumă se adaugă şi cheltuielile lunare, care nu sar de 200 de lei.

„Spre deosebire de alte cămine, aici avem baie în cameră, frigider şi televizor, câte două maşini de spalat automate pe hol şi o bucătărie dotată cu tot ce ne trebuie. Şi din punct de vedere estetic locul arată mult mai bine”, mai adaugă Amalia.

Condiţii pentru pretenţioşi

O altă soluţie pentru studenţii care sunt în căutarea unui loc de cazare pe timpul studiilor este şi primul complex studenţesc privat din România, West Gate Studios. Cu servicii care se apropie de lux în unele cazuri, acesta este destinat celor care îşi permit să plătească sume de peste 100 de euro lunar.

După ce a vizitat mai multe camere de cămin din campusurile de la stat, Andra a aflat de West Gate Studios de la o prietenă şi a încheiat un contract pe un an. Complexul cuprinde o clădire cu 375 de garsoniere şi apartamente cu două, complet utilate şi mobilate. În funcţie de suprafaţa locuinţei, precum şi de avansul plătit la închiriere, preţul porneşte de la 80 de euro/persoană/lună, fără întreţinerea lunară. Cele mai mari preţuri pot ajunge la 300 de euro.

În cazul unei gasoniere de 25 de mp, la plata pe 12 luni, preţul lunar pentru o persoană este de 80 de euro. Fără avans, preţul standard este de 120 de euro, pentru fiecare persoană, lunar. În schimbul preţurilor piperate, complexul oferă o zonă de sport (West Gate Club), o piscină acoperită, terenuri de baschet, terenuri de tenis, spa, fitness, biliard şi patinoar pentru perioada iernii. De asemenea, complexul dispune şi de o zonă comercială cu supermarket, restaurant, cafe-bar, curăţătorie, spălătorie, agenţie de voiaj şi centru medical. „Ce mă interesa este cantina. Este un mare avantaj să ai cantină la parterul blocui în care locuişti”, spune Andra.

La chiria lunară se adaugă şi alte taxe pentru facilităţi, respective încă 25 de euro lunar pentru a avea maşină se spălat şi aer condiţionat în cameră. Potrivit oficialilor West Gate Studios, costurile de întreţinere pot ajunge în medie la 20-30 de euro, lunar, pe unitate locativă. Suma medie a fost calculată la nivelul întregii clădiri, raportat la întregul an. Cu toate acestea, pot exista diferenţe mari între costurile plătite pentru fiecare locuinţă deoarece acestea sunt contorizare individual.