Zilele Carierei este un program studentesc renumit deja in multe tari ale lumii. In Romania, proiectul AIESEC a luat fiinta la Bucuresti, in 1992, dar a prins contur de-abia in anul urmator. In decursul timpului, targul studentesc de job-uri a inceput sa fie organizat in toate orasele universitare in care AIESEC isi desfasoara activitatea, pentru a facilita contactul direct dintre mediul academic si cel economic. Datorita impactului puternic, din anul 1995, programul tinerilor economisti, Zilele Carierei, a fost extins si pentru studentii din Institutul Politehnic si Universitate. De la an la an, structura proiectului a cunoscut modificari, in functie de nevoile pietei, dar si de cerintele tinerilor. Datele statistice prezentate de AIESEC Romania ilustreaza, fara nici un fel de comentariu, interesul in continua crestere pentru targurile de job-uri, atat din partea studentilor, cat si a intreprinzatorilor.
Zilele Carierei ‘99
In ultima parte a lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, AIESEC organizeaza editia de toamna (a XII-a) a proiectului Zilele Carierei.
Calendarul proiectului:
Oradea: 27 – 28 octombrie
Bucuresti: 1 -12 noiembrie
Constanta: 16 – 22 noiembrie
Timisoara: 23 – 26 noiembrie.
Structura de desfasurare a manifestarilor la Bucuresti:
28 – 29 octombrie: Conferinta de planificare a carierei
Consta intr-un modul de pregatire a studentilor in domeniul orientarii profesionale, dezvoltarea aptitudinilor de prezentare si a tehnicilor de abordare a diferitelor companii. Este sustinut de reprezentanti ai unor firme de consultanta din domeniul resurselor umane.
1 – 5 noiembrie: Prezentarea companiilor
Constituie o oportunitate pentru companii de a promova cultura organizationala si, in acelasi timp, de a atrage si informa tinerii interesati de o eventuala recrutare.
8 – 12 noiembrie: Expozitie de standuri
Reprezinta cea mai eficienta si directa interfata dintre studenti si companiile la care acestia doresc sa se angajeze. Companiile au posibilitatea de a lua pulsul pietei, de a-si promova imaginea si de a fi mai aproape de mediul studentesc.
8 – 12 noiembrie: Interviuri
Vor fi realizate conform unei programari anterioare, bazate pe potrivirea cerintelor companiei cu aptitudinile candidatilor selectati din baza de date completata cu aceasta ocazie.
Inscrierea in baza de date AIESEC se poate face in urmatoarele perioade:
– 10 – septembrie – 26 octombrie: pentru companii;
– 27 septembrie – 26 octombrie: pentru studenti.
Programe de schimburi internationale
Programele Internationale de Practica Studenteasca sunt principalele programe derulate de AIESEC la nivel international si au ca scop: l completarea cunostintelor teoretice ale studentilor cu practica efectuata intr-un loc de munca din strainatate l pregatirea tinerilor prin interactiunea de durata cu o alta cultura, urmand, de asemenea, modificarea mentalitatii si valorilor personale ale indivizilor l dezvoltarea companiilor participante si oferirea unei perspective internationale pe baza experientei, relatiilor si modului diferit de gandire pe care un student strain le aduce.
1. Programul International de Practica Studenteasca (ITEP)
Participantii la acest program sunt companiile din tarile unde exista AIESEC si studenti si absolventi (maximum doi ani de la obtinerea diplomei de absolvent sau a gradului de master) la specializari din stiintele economice. Beneficiind de o indelungata experienta in derularea acestui program, AIESEC reuseste sa puna in contact companiile interesate, cu studenti din cele mai importante 800 de centre universitare ale lumii.
2. Programul de Dezvoltare
Tehnica (TDP)
Urmare a dezvoltarii masive pe care a cunoscut-o tehnologia informatiei in ultimii ani, si a tendintei de globalizare a informatiei, AIESEC a decis la nivel international crearea unui program care sa ofere sansa unei experiente multiculturale specialistilor din aceste domenii. In acest program sunt implicati si studentii si absolventii universitatilor politehnice. Principiile de derulare a programului sunt identice cu cele ale programului anterior.
3. Programul de Dezvoltare a Tineretului (YDEP)
Este un program concentrat pe societatea civila, adica, in cazul nostru, pe organizatiile nonguvernamentale de tineret, oferindu-le sansa de a colabora cu studenti bine pregatiti pentru a-si dezvolta ariile deficitare. Intre acestea se includ departamentele de management, marketing, atragerea de resurse externe, planificare financiara etc. Se considera ca au mare impact in societate, prin diversele forme pe care le imbraca activitatile acestor organizatii la a caror dezvoltare participam. Totodata, pentru studenti este unul din cele mai bune mijloace de a cumoaste valorile culturale ale unei tari si, deci, poate cea mai completa experienta oferita de AIESEC.
In derularea acestor programe, precum si a altor programe internationale de mobilitate a tinerilor, AIESEC este partener UNESCO si WACE (World Association for Cooperative Education).
Fazele derularii programelor
1. Identificarea potentialilor participanti la programele internationale de schimb
l Promovarea in mediul de afaceri si al organizatiilor neguvernamentale urmareste gasirea companiilor si a organizatiilor interesate sa ofere locuri de practica pentru studenti si absolventi straini.
Persoanele juridice care isi manifesta aceasta intentie completeaza un precontract, in care se stipuleaza conditiile in care se va desfasura stagiul de practica (durata, perioada, conditii de lucru etc.). Formularul este atasat acestui document.
l Selectia studentilor
Numarul limitat de locuri create prin aceste programe impune o selectie a celor interesati, selectie ce are ca scop gasirea candidatilor cu cele mai mari sanse de reusita. Selectia se face pe baza unor evaluari psihologice si de performanta, fiind supervizata de un profesor universitar si un reprezentant de la o companie (se includ testele de limba). In urma selectiei, fiecare student completeaza un precontract de participare in programele internationale de practica.
l Pregatirea candidatilor selectati
Candidatii selectati sunt implicati intr-un program de pregatire intensiva care are ca scop prezentarea provocarilor pe care le ridica munca intr-o alta tara . In plus, implicarea la nivel local in activitatile AIESEC contribuie la perfectionarea aptitudinilor manageriale ale participantilor.
2. Gasirea de corespondente intre firme si studenti si repartizarea
Formularele completate de persoanele juridice, studenti si absolventi sunt introduse in baza de date internationala a AIESEC, unde este cautata forma corespondenta ce se potriveste cel mai bine cerintelor specificate. Acest proces se realizeaza prin intermediul retelei informatice denumite INSIGHT (AIESEC Global Information System). Aceasta retea integrata in Internet cuprinde un program prin care se face alocarea de perechi unice forma-student, care se potrivesc cel mai bine.
Dupa ce sistemul aloca aceste perechi, fiecare parte este contactata si isi exprima acordul de a participa la program. Acest lucru se realizeaza prin semnarea unui formular de acceptare, care definitiveaza precontractele semnate la intrarea in program.
3. Realizarea efectiva a stagiului de practica
Reprezinta etapa cea mai importanta din timpul derularii programelor, in jurul careia se grupeaza cele mai multe eforturi ale asociatiei. In aceasta etapa, au loc diferite actiuni, printre care enumeram: l indeplinirea formalitatilor legale pentru perioada in care studentul urmeaza sa efectueze stagiul de practica in Romania l integrarea studentului printr-o implicare a acestuia in activitati cat mai diferite, oferindu-i sansa de a cunoaste in detaliu societatea romaneasca l intermedierea comunicarii dintre student si firma si facilitarea integrarii acestuia la locul de munca l prezentari ale culturii studentului celor interesati (membrii AIESEC, angajatii companiei, universitate etc.) l la sfarsitul stagiului de practica se evalueaza influenta pe care au avut-o aceste programe atat asupra studentilor, cat si asupra companiei. In acest fel, AIESEC imbunatateste permanent modul de derulare a programelor, contribuind la cresterea numarului de stagii efectuate si, mai ales, la cresterea calitatii serviciilor.r
Durata stagiului de pregatire este cuprinsa intre 8 si 78 de saptamani.r
4. Reintegrarea participantilorr
Dupa finalizarea stagiului de practica studentii se intorc in tara, cu un bogat bagaj de cunostinte si legaturi in tarile in care au lucrat. In aceasta etapa, AIESEC incearca sa ofere celor implicati posibilitatea de a se angaja la companii care pot beneficia de experienta lor internationala. De asemenea, AIESEC organizeaza prezentari, in care acesti studenti impartasesc cu ceilalti participanti modul in care aceasta experienta i-a influentat, si care este contributia acestor programe la dezvoltarea individuala a fiecarei persoane. In acest fel, se inchide ciclul integral de pregatire, creand premisele pentru a incepe altele.r
AIESEC Romaniar
Piata Amzei nr. 10/22r
sc. C, ap. 10, sector 1, Bucurestir
Tel./fax: 211.32.84r
Tel.: 211.32.50r
E-mail: mc@aiesec.rdsnet.ro Web page: https://www.ro.aiesec.org.tr
r