Chiar dacă România are una dintre cele mai reduse rate de absolvenţi de studii superioare din Europa, aproximativ 70% dintre anunţurile de recrutare se adresează celor cu diplomă universitară. Specialiştii celor mai populare site-uri de recrutare au analizat pentru "Capital" şansele celor cu studii medii șau ale celor care nu au promovat examenul de Bacalaureat.
Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că România are o rată de absolvire de studii superioare de 20,4%, sub ținta de 40% propusă de UE. Cu toate acestea, piaţa muncii din România pare "croită" pentru cei care au deja o diploma de absolvire în buzunar.
"În prezent, pe site-ul Myjob.ro, 65% din numărul de locuri de muncă active sunt destinate absolvenţilor de studii superioare şi doar 25% pentru cei care au absolvit numai liceul", spune Oana Maria Banu, product marketing manager MyJob.ro. Cum aceasta proporţie a fost relativ constantă pe piaţa muncii în ultimii ani, specialiştii MyJob.ro preconizează că în continuare, companiile angajatoare se vor orienta către absolvenţi de facultate, decât către cei care au doar liceul. Pe site-ul Myjob.ro se gasesc locuri de munca si pentru cei care nu au promovat bacalaureatul: 12% din totalul joburilor sunt destinate absolvenţilor de şcoală generală şi a celor de şcoală profesională.
"La ora actuală, pe site-ul nostru sunt active peste 1.500 de locuri de muncă pentru muncitori si tehnicieni, în timp ce numărul candidaţilor care au studii liceale şi şi-au actualizat CV-ul în ultimele sase luni a ajuns la 55.000", spune Andreea Mihăescu, PR Bestjobs.ro. Cel mai întâlnit anunț de angajare pentru cei fără studii superioare este pentru postul de sofer, pentru care sunt active aproape 200 de locuri de muncă la nivel național. "Se mai cauta dulgheri electricieni sau mecanici auto", adaugă reprezentanta Bestjobs.ro.
În restul Europei se caută meseriașii
"La nivel european, cea mai mare căutare o au cei care cunosc o meserie: electricieni, sudori, tâmplari, mecanici. Statele din vestul Europei există o criză de meseriași calificați, statele dezvoltate resimțind o nevoie acută de astfel de personal. Această tendință se va face simțită și în România, în următorii ani, cu atât mai mult cu cât meseriașii români pleacă, în număr tot mai mare, la muncă în străinătate" , spune Brîndușa Ciucă, PR manager la Tjobs.
Unii angajatori români pun mare preț pe cunoștințele practice ale candidaților și nu pe studii: "în acest moment se cauta ambele categorii de candidati, dar în special cei care pot dovedi concret, ca pe lângă teoria din școală și un CV interesant, posedă și cunoștințe practice", spune Laura Chilom, PR executive eJobs.ro.
Mai exact, candidații trebuie să cunoască bine cel puțin o limbă straină, să utilizeze fără probleme computerul sau în cazul celor ce au absolvit licee profesionale, să poată desfășura, chiar și la nivel de entry level, meseria pentru care s-au pregatit, pentru că "pe piata muncii este o nevoie imensă de forță de muncă calificată", spune reprezentanta eJobs.ro