Rezultatele inițiale ale studiului arată că vaccinul ar putea avea o eficiență de 95% împotriva celor două tulpini noi, tulpini despre care se spune că se transmit mai ușor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală.
Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini.
Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa.
Experții independenți nu au verificat rezultatele
Aceste rezultate au fost date publicităţii încă de joi dar nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică şi nu au fost verificate de experţi independenţi.
Virusurile suferă în mod constant schimbări aleatorii ale materialului genetic. Unele astfel de mutaţii le oferă agenţilor patogeni noi avantaje – cum ar fi faptul că devin mai uşor de transmis.
În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie şi o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.
Câți români s-au vaccinat
În ultimele 24 de ore, autoritățile au anunțat că au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 17.846 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 76.400 de persoane, se arată într-un comunicat de presă.
La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 reacţii comune şi minore, dintre care 27 de tip local şi 35 generale.
Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 264 reacţii comune şi minore, dintre care: 119 locale cu durere la locul injectării, 145 generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar alte cinci sunt în curs de investigare.
Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.