Circa 15% din americani nu folosesc internetul, iar majoritatea acestora nici nu au intenţia de a se conecta, indică un studiu publicat miercuri, relatează AFP.
În afara celor 15% din americanii adulţi care nu folosesc niciodată internetul, alţi 9% afirmă că îl utilizează doar la serviciu, relevă institutul Pew Research, care a realizat acest studiu.
De asemenea, circa 92% din americanii complet neconectaţi nu au intenţia de a utiliza internetul sau email-urile în viitorul apropiat.
‘Mulţi oameni descoperă cu uimire că nu toată lumea e conectată’, subliniază Kathryn Zickuhr, autoarea studiului. ‘Majoritatea adulţilor neconectaţi consideră că internetul nu este relevant pentru ei sau că acesta nu merită efortul. În plus, deşi mulţi dintre ei au utilizat deja internetul în trecut, majoritatea americanilor care nu îl folosesc în prezent afirmă că nu sunt interesaţi să se conecteze nici în viitor’, continuă aceasta.
Circa 34% din americanii care nu utilizează internetul susţin că reţeaua nu este relevantă pentru ei, că nu sunt interesaţi, nu vor să navigheze sau nu au nevoie.
Aproximativ 32% din membrii acestui grup apreciază că internetul este dificil sau frustrant de utilizat sau citează probleme precum viruşii, hackerii sau spionii informatici.
Circa 19% din persoanele care nu navighează pe internet citează, de asemenea, costul unui calculator sau al conexiunii, iar 7% afirmă că nu au acces la internet.
Americanii care nu folosesc deloc internetul sunt, de obicei, persoane în vârstă. Circa 44% au 65 de ani sau mai mult, faţă de doar 17% care au vârsta între 50-64 de ani.
În schimb, 87% din cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani navighează pe internet.
Cei mai susceptibili de a nu fi conectaţi sunt cei cu venituri mai mici sau o educaţie mai limitată, de origine hispanică sau care locuiesc în regiuni rurale.
Studiul mai relevă că un sfert din americanii neconectaţi locuiesc undeva unde există cel puţin o persoană care utilizează internetul.
În 1995, doar 14% din americani foloseau internetul, procent care a crescut la 75-85% în prezent.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.252 de adulţi, în perioada 17 aprilie-19 mai.
Sursa: Agerpres