Participanţii la studiu – care au reprezentat 25 de ţări – au fost, de asemenea, întrebaţi despre ameninţările de tip zero-day şi despre botnet-uri, rezultatele fiind aproape aceleaşi – utilizatorii ştiau la fel de puţine lucruri despre aceste ameninţări ca despre despre programele malware menţionate anterior. Totuşi, aceste rezultate nu sunt în totalitate negative, având în vedere faptul că soluţiile antivirus integrate protejează dispozitivele de cele mai recente ameninţări indiferent de cunoştinţele proprietarilor computerelor.
De asemenea, utilizatorii care nu înţeleg foarte bine nivelul de risc al peisajului malware s-ar putea să nu înţeleagă complet nici nevoia pentru o soluţie de securitate. Potrivit studiului, aceasta este sursa celor mai multe probleme. Aproape jumătate dintre utilizatorii de computere şi proprietarii de laptop-uri (exceptând produsele Apple) consideră că datele lor sunt relativ în siguranţă. 8,5% dintre respondenţi sunt convinşi că laptopul sau computerul lor nu are nevoie de protecţie suplimentară.
În ceea ce priveşte dispozitivele mobile, situaţia este şi mai complicată: 16% dintre posesorii de tablete şi 15% dintre utilizatorii de smartphone-uri sunt convinşi că dispozitivele lor sunt în afara oricărui pericol. Aproape jumătate dintre toţi utilizatorii de dispozitive mobile pot fi clasificaţi drept sceptici – consideră că dispozitivele lor sunt mai mult sau mai puţin protejate, deşi recunosc că utilizarea unui software specializat, precum Kaspersky Mobile Security, ar asigura un nivel mai ridicat de securitate.
Majoritatea utilizatorilor au tendinţa să subestimeze consecinţele negative pe care le poate avea un program malware pentru dispozitivele şi datele lor. Acest lucru se datorează faptului că utilizatorii pur şi simplu nu ştiu cum le pot pătrunde programele dăunătoare în computer, cum se manifestă şi ce daune pot provoca. Este important de specificat că suita Kaspersky Internet Security 2013 asigură protecţie în timp real împotriva tuturor ameninţărilor cibernetice, inclusiv împotriva celor mai periculoase arme cibernetice ale momentului.
Tehnologia Automatic Exploit Prevention, care face parte din suita Kaspersky Internet Security 2013, a fost proiectată pentru a răspunde celor mai sofisticate ameninţări – cele care exploatează vulnerabilităţi în cele mai răspândite programe software. Exploit-urile reprezintă arma preferată a infractorilor cibernetici atunci când iniţiază atacuri de tip „drive-by download” (utilizatorul îşi infectează sistemul prin simpla accesare a unei pagini web).
Automatic Exploit Prevention protejează utilizatorii Kaspersky Lab în faţa acestor tipuri de exploit-uri, inclusiv împotriva celor care utilizează vulnerabilităţi de tip „zero-day”. Acestea din urmă sunt cele mai periculoase, deoarece infectează sistemul folosind breşe de securitate nedescoperite încă, din soft-uri foarte populare. Având la bază experienţa îndelungată a Kaspersky Lab în domeniul securităţii IT, tehnologia Automatic Exploit Prevention recunoaşte activitatea neautorizată, iniţiată de un exploit, fără a bloca procesul normal de operare al aplicaţiei potenţial vulnerabile, precum browser-ul de Internet, editorul de text etc.