Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1506 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din mediul urban, pe platforma ivox.ro.

Migraţia internă este un fenomen care a luat amploare în România ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se mută în cea mai mare proporţie dintr-un oraş în altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore – unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie îmbătrânită, în timp ce altele se confruntă cu supra-aglomerarea.

În opinia tinerilor, principalele probleme ale oraşelor în care locuiesc sunt lipsa oportunităților de muncă sau de studii (18.39%), costurile crescute pentru locuit (14.86%), traficul congestionat (13.33%), curățenia (12.4%) și clădirile urâte și nesigure (12.09%), iar parcurile şi zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din oraşele lor.  

Cum văd tinerii rezolvarea acestor probleme în viitor? Ei consideră că extinderea zonelor verzi (20.07%), înfrumusețarea și modernizarea clădirilor (19.12%), precum și soluțiile de planificare urbană sustenabilă (16.02%), sunt principalii factori care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii în oraşele din România.