O tendință nouă este ceea ce Ericsson ConsumerLab numește „place-shifted viewing”, anume a urmări același conținut video din mai multe locuri și de pe diverse dispozitive, fără a-i afecta continuitatea. În plus, 41% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani urmăresc conținut video on-demand de mai multe ori pe săptămână.
„În momentul în care industria TV a început să vorbească despre TV pe mobil, toată lumea a crezut că va presupune doar vizionarea pe dispozitive mobile a unor clipuri video scurte făcute de profesioniști”, a declarat Anders Erlandsson, Senior Researcher, Ericsson ConsumerLab. „Acum suntem martorii unei evoluții foarte interesante. Consumatorii urmăresc, într-adevăr, clipuri video scurte, dar, în același timp își creează singuri clipuri în momentul în care pun pauză unui program TV și apoi îl reiau când au chef, de pe alt dispozitiv”, a adăugat acesta.
„De asemenea, am observat că există o continuă redefinire a conținutului TV și video în mintea consumatorilor. Având în vedere că 82% dintre utilizatorii de internet folosesc YouTube sau alte servicii similare, cel puțin lunar, ne-am întrebat dacă a urmări o rețetă online în bucătărie înseamnă că <<teuiți la TV>> sau <<că urmărești niște instrucțiuni>>”, a mai menționat Anders Erlandsson.
De fapt, mai bine de jumătate dintre participanții la studiu au afirmat că un calculator și o conexiune la internet sunt parte integrantă din obiceiurile de consum TV și video. Acestea le permit utilizatorilor să aleagă ce conținut TV să urmărească, cum și când. Mai mult decât atât, consumatorii sunt de părere că a avea o ofertă completă pentru TV este al cincilea cel mai important aspect când vine vorba de experiența vizionării TV.
Toate modurile în care oamenii urmăresc multimedia sunt importante, dar niciunul dintre ele nu se detașează ca un favorit clar în ochii acestora. „Înainte am observat o creștere rapidă a conținutului on-demand, dar acum se pare că această tendință se diminuează, având o creștere de 18%, față de 2012,doar pentru consumatorii cu vârstele între 55 și 59 de ani.
„Totuși, transmisia TV liniară încă are un rol important pentru consumatori și nu vedem vreun declin în frecvența de utilizare. Spre exemplu, 36% dintre respondenții din cadrul studiului sunt de părere că a urmări evenimente sportive în direct constituie o parte importantă din obiceurile lor de consum TV”, a mai adăugat Erlandsson.
Studiul ConsumerLab a fost desfășurat UK, Franța, Germania, Suedia, Italia, Spania, USA, Canada, Brazilia, Chile, Mexico, Rusia, Coreea de Sud, Taiwan, China și a cuprins un eșantion de 30 de interviuri directe din patru mari orașe și 15.000 de interviuri online.